0

Makale hazırlamak, yazı yazmak herkes için kolay olan bir iş değildir. Herkes birkaç denemesinin ardından güzel işler çıkartmaya başlar. Eğer ki bu makalelerinizi internet ortamında yayınlayacaksanız ve arama motorlarında üst sıralarda çıkmasını istiyorsanız işe SEO kavramı girer ve işler daha başka bir hal alır. Açılımı “Search Engine Optimization” yani “Arama Motoru Optimizasyonu” olan bu kavram ile birlikte makaleyi yazış biçimi ve dikkat edilmesi gereken noktalar değişiyor.

Öncelikle SEO kavramından biraz bahseder isek sizlerin yazıyı daha kolay anlamasını sağlayabiliriz. Teknik terimler ile değil, en anlaşılabilir şekli ile ifade edeceğim: arama motorunun yazılarınızı sevmesi ve kullanıcıları için değerli olduğuna karar vermesi için yapacağınız optimizasyonlardır. Peki yazılarınızı nasıl arama motorlarına sevdireceksiniz? Bu yazıda size teknik şeylerden bahsetmeyeceğim, size olayın mantığını anlatacağım.

1. Altın Kural: Özgün Olun

Arama motorları kopya içerikleri hoş karşılamaz, her ne kadar kelime sırasını hatta bazı kelimeleri değiştirseniz de arama motorlarının algoritmaları inanın sizden daha zekidir. Cümleleriniz orjinal olmalıdır, makalenizi hazırlamadan önce gereken tüm araştırmayı yapmalısınız.

2. Altın Kural: Kaliteli İçerik üretin

Arama motorları açısından kullanıcısına en faydalı olacak olan makale en değerlidir, bilmem anahtar kelime yoğunluğu, resimlerin isimleri vesaire kullanıcılarına faydalı olmasından daha önemli değildir. Yazılarınızı maksimum optimizasyona sahip olacak şekilde evirip çevirseniz de o makale arama motorları için kullanıcılar için olabilecek değeri kadar değerlidir. Şunu da belirtmeliyim ki en sık yapılan hatadır, “SEO optimizasyonu tam olsun, aman şurası şöyle, burası böyle olsun.” diyerek yazılarını biçimden biçime sokan kimseler var. Bunun yapılması çok yanlış, unutmayın makaleniz sizin gözünüzdeki kadar değerlidir, siz kendi yazınızı nasıl en okunulabilir olarak görüyorsanız en iyi hali odur. Bırakın anahtar kelime yoğunluğu %2,5 olmasın %1,7 olsun veya yazım 450 kelime olmasın da 450 kelime olsun. Yazınızın okunabilirliğini ve kalitesini düşürdükten sonra bunun size bir yararı olmayacaktır.

3. Altın Kural: Site İçi Optimizasyonunuza Dikkat Edin

Arama motorlarında sadece makale yazarak yükselemezsiniz, sitenizin öncelikle SEO uyumlu olması lazım. Birtakım ayarlamalar dikkate alınmalıdır. Bunlar başlık, meta etiket, meta açıklama ayarları ve URL yapınızın ayarlanmasıdır. Kavramları teker teker açıklamak bu kavramları daha net anlamanızı sağlayacaktır.

Başlık: Arama motoru veya sosyal medyadan gelecek kullanıcının yazınız hakkında bakacağı ilk şey yazınızın başlığıdır. Kullanıcıyı yazınıza çekmelidir, ilgi çekici ve yazınız ile alakalı olmalıdır. Yazınız ile alakalı olmazsa kullanıcı (burada bir benzetme) ben armut bakmaya geldim, elmadan bana ne diyerek sitenizden saniyeler içerisinde çıkar. Bunun çok sık olması arama motorlarının gözünde düşmenize sebep olacaktır.

Meta etiket: Meta etiketler ise kullanıcılara gözükmez, arama motorlarının görebileceği, tanıyabileceği bir optimizasyondur. Siz arama motoruna sitenizin ne hakkında olduğunu meta etiketler ile aktarıyorsunuz. Yani arama motorları sitenizi bu yolla tanıyorlar.

Meta açıklama: Meta açıklama ise arama motorlarında ve bazı sosyal medya platformlarında kullanıcıların başlıktan sonra göreceği şeydir. Bu bölümde yazınızın ne hakkında olduğu ile ilgili kısa bir bilgi verirsiniz. Bloglarda genellikle başlangıç kullanıldığı gibi bilgi içeren yazılarda farklı meta açıklamalar kullanılmaktadır.

URL yapısı: URL yapısı ise işin teknik tarafıdır, kullanıcıları açık konuşmak gerekirse pek ilgilendirmemektedir. Fakat arama motorları için fazlasıyla önemli bir baremdir, URL yapısı teknik olarak sayfanızın hangi yapı ile bağlantılı olduğunu gösterir.

Bu optimizasyonları yapmak daha fazla kullanıcı çekmenize, arama motorlarının gözünde değer kazanmanıza vesile olacaktır. Her birinin ne işe yaradığını bildiğinize göre sonraki maddeye geçebiliriz.

4. Altın Kural: Makalenizi SEO Gözüyle Değil, Kullanıcı Gözü İle İnceleyin

Unutmayın, kullanıcıların ilk bakacağı yer başlığınızdır. Gördüğünde ilgisini çekerse, beğenirse, derse ki “Kesinlikle ben bu yazıyı okumalıyım!” bu başlık ve yazı için koyduğunuz görsel sayesindedir. Başlıklarınız en az 3, en fazla 5 kelime olmalıdır ve anahtar kelimeniz başlığınızın içerisinde geçmelidir. Kullanıcılar için başlıktan sonra en önemli şey ise içeriktir, kaliteli olması gerekiyor. Bu hususta “2. Altın Kural”da bahsettiklerime dikkat etmeniz gerekmekte.

Bundan sonra kullanıcı için önemli olacak şey ise yazınızın uzunluğu olacaktır, yazılarınızı sündürmeyin, 10 kelimede verebileceğiniz bilgiyi 15 kelimede vermeye çalışmayın. Yazınız fazla uzun olmasın, uzun olacaksa da başlıklara ayırın. Okunulabilirliği arttırın, okuyucuya yardımcı olun. Bunun dönüşü sizin için çok iyi olacaktır.

Yazılarınızı 300 ila 750 kelime arasında tutmaya çalışın, okuyucular 650 kelimeden sonra doğal olarak sıkılmaya başlarlar, en fazla 800. kelimeye kadar okumaya devam edip yazıyı kapatırlar. Bu yüzden yazınızı can sıkma limitinden önce bitirin. Eğer spesifik bir konuda yazı yazıyorsanız mesela bilgi yazısı gibi açıklayıcı uzun bir yazı, onu uzun yapmanız gerekiyor. Bu yazılarınızda da başlıklara ayırmanız çok önemlidir.

Anahtar kelime yoğunluğunuz önemlidir, ilk ve orta paragraflarda yoğun olmak üzere her paragrafınızda kullanmalısınız fakat içerik kalitenizi düşürecekseniz zorlamayın. Anahtar kelime yoğunluğunuzun %1,30 ile %2,5 arasında olması en iyi sonuçları verecektir. Manuel olarak yapacaksanız her 100 kelimenizin 1 veya 2 tanesi anahtar kelime olmalıdır demek daha doğru olacaktır.

Okuyucular sürekli olarak yazı görmekten sıkılacaklardır, yazılarınızı resimler ile renklendirmeniz iyi olacaktır. Ayrıca bu sayfanızın arama motorlarında arama kısmı haricinde görsel kısmında da çıkmasını sağlayacaktır. Yazınıza eklediğiniz görseller anahtar kelimenizle ilgili olmalı, alt açıklamasını kesinlike anahtar kelimenizin içerisinde bulunacak şekilde doldurmalısınız. Ayrıca görsel ismini de yazı ile alakalı olarak belirtmelisiniz. Bu görsel aramalarında kullanıcılarınızın üst sıralarda yazınıza ait bir görseli, yani yazınızı bulmasını sağlayacaktır.

URL‘lerinizde gereksiz ifadelerden kaçınılmalı, anahtar kelimenizi içermeli ve kısa tutulmalıdır. Bu kullanıcılar açısından çok fazla ilgi çekmese de arama motorları için çok önemli bir baremdir.

5. Altın Kural: Başlık Hiyerarşisi

Çok basit bir örnek ile en iyi açıklanabileceğini düşündüğüm bir kural. Elinize bir gazete aldınız, haberler ve yazılar bulunuyor. Bir haberin/yazının başlığını gördünüz, ilginizi çekti, yazıya bakıyorsunuz. Önce okur musunuz yoksa yazı içerisindeki başlıklara mı bakarsınız? Tabii ki başlıklara bakarsınız, arama motorlarından ve sosyal medyadan gelen %75 gibi bir orana sahip okuyucu kitlesi yazıları okumadan önce başlıkları inceliyor.

Siz eğer başlıklarınızı yazınızda güzelce ayarlarsanız, boyut olarak en uygun boyutu seçerseniz ve başlıktan daha alt başlıklara giderken bir alt başlık etiketini seçerseniz okuyucuya yardımcı olursunuz. O yazıyı okur, beğenirse sitenizde gezer. Örnek vereyim, yazınızın genel başlığı H1‘dir, yazınızın içerisinde başlık kullanacaksanız H2 kullanmalısınız, H2‘nin alt başlığı olarak H3‘ü kullanmalısınız. H4 ve sonrasına pek ihtiyaç duyulmaz ama onlar da aynı şekilde. Düz paragraflar insanların ilgisini çekmez, direkt es geçerler. Bu yüzden paragraflarınızı çok uzatmamalı, arada paragraf atlamalı ve konunuzu başlıklara ayırmalısınız.

Ayrıca yazılarınız içerisinde okuyucunun daha çok dikkatini çekebilmek adına önemli kelime ve kelime öbeklerini kalınlaştırmalısınız. Bu SEO açısından size yarar sağlayacağı gibi okuyucunun da orada yazan kelimeye dikkat etmesini sağlar.

Bu kullanıcılar için çok önemli bir değer olduğu gibi arama motorları için son derece önemli bir baremdir. Başlıklarınızda anahtar kelimelerinizin geçmesi yazınızın arama motorları gözünde değerini çok daha arttıracaktır. Nasıl biz gazetede önce yazının başlığına daha sonra yazının içerisinde bulunan başlıklara bakıp göz gezdiriyorsak arama motorları da sitenin ve yazıların içeriğini incelerken başlıklarınızı, açıklama ve anahtar kelimelere bakar, sonra içerikle uyuşup uyuşmadığını kontrol ederek sayfanızı değerlendirir.

Bu yazıyı iki söz ile bitirmem doğru olacaktır: Makaleniz sizin gözünüzdeki kadar değerlidir. Yazılarınızı maksimum optimizasyona sahip olacak şekilde evirip çevirseniz de o makale arama motorları için kullanıcılar için olabilecek değeri kadar değerlidir.

 

BİLGİLERİNİZİ GÜNCELLEYİN: ONLINE Eğitim Platformları

Previous article

2020’DEKİ SEO TRENDLERİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?

Next article

You may also like

Comments

Bir Cevap Yazın

More in Anasayfa