0

Bir algoritma , belirtilen eylemlerin bir dizilimine göre bir problemin çözümü için bir prosedür veya formüldür. Bir bilgisayar programı  ayrıntılı bir algoritma olarak görülebilir. Matematik ve bilgisayar bilimlerinde, bir algoritma genellikle tekrarlayan bir problemi çözen küçük bir prosedür anlamına gelir.

Algoritmalar, BT’nin tüm alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır (bilgi teknolojisi). Örneğin, bir arama motoru algoritması, anahtar kelime ve  operatörlerin arama dizelerini girdi olarak alır, ilgili web sayfalarına ilişkili veritabanını arar ve sonuçları döndürür .

Bir şifreleme algoritması, verileri korumak için belirtilen eylemlere göre dönüştürür. Örneğin, ABD Savunma Bakanlığı Veri Şifreleme Standardı ( DES ) gibi bir gizli anahtar algoritması ,  verileri şifrelemek ve şifresini çözmek için aynı anahtarı kullanır  . Algoritma yeterince karmaşık olduğu sürece, anahtarı olmayan kimse verileri şifreleyebilir.

Kelime algoritması matematikçi adından türetilmiştir, Bağdat’taki kraliyet mahkemesinin parçasıydı ve kim 850. Harizmi çalışmalarına yaklaşık 780 ila yaşamış Muhammed ibn-Musa el-Khwarizmi, kelime için muhtemel kaynağıdır cebir olarak iyi.

Khan Academy, algoritmalarla ilgili bir giriş öğretici sunar:

Algoritma, belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yol. Matematikte ve bilgisayar biliminde bir işi yapmak için tanımlanan, bir başlangıç durumundan başladığında, açıkça belirlenmiş bir son durumunda sonlanan, sonlu işlemler kümesidir. Öncelikli olarak günümüzde genelde programlama alanında kullandığımız algoritma sözcüğünün Türkistanlı alim Harezmi tarafından türetildiğini belirtelim. Algoritma nedir sorusunun en kısa açıklaması ise bir işi yaparken izlenecek yol diyebiliriz. Algoritmanın olmazsa olmaz unsurları değişkenler ve akış diyagramıdır. Konuyu örnek üzerinden anlatarak biraz daha detaylı inceleyelim.

Örnek-1 : Üç sayının ortalamasını bulmak için yapılan programa ait akış diyagramı ve metinsel algoritmayı yapalım.

Metinsel algoritma

A1 : Birinci sayıyı gir.
A2 : İkinci sayıyı gir.
A3 : Üçüncü sayıyı gir.
A4 : Sayıların üçünü topla.
A5 : Toplam sonucunu üçe böl.
A6 : Sonucu yaz.
A7 : Bitir.

Akış diyagramı

Örnek-2 : Bir öğrencinin üç sınavdan aldığı notları ortalamasını alıp beşlik sistemdeki karşılığını ekrana yazan programın akış diyagramı ve metinsel algoritmasını yapalım.

Metinsel algoritma

A1 : Birinci notu gir.
A2 : İkinci notu gir.
A3 : Üçüncü notu gir.
A4 : Sayıların üçünü topla.
A5 : Toplam sonucunu üçe böl.
A6 : Ortalama >= 85 ise not=5 git A11
A7 : Ortalama >= 70 ise not=4 git A11
A8 : Ortalama >= 60 ise not=3 git A11
A9 : Ortalama >= 50 ise not=2 git A11
A10 : Ortalama >= 0 ise not=1 git A11
A11 : Notu yaz.
A12 : Bitir.

Akış Diyagramı

Örnek-3 : 5– 50 arasında yer alan çift sayıların toplamını bulan programın akış diyagramı ve metinsel algoritmasını yapalım.

Metinsel algoritma

A1 : T=0
A2 : Döngü D = 2 den 50’ye 2’şer ilerle
A3 : T=T+1
A4 : Döngü Sonu D
A5 : D yaz
A6 : Bitir.

Öncelikli olarak günümüzde genelde programlama alanında kullandığımız algoritma sözcüğünün Türkistanlı alim Harezmi tarafından türetildiğini belirtelim. Algoritma nedir sorusunun en kısa açıklaması ise bir işi yaparken izlenecek yol diyebiliriz. Algoritmanın olmazsa olmaz unsurları değişkenler ve akış diyagramıdır. Konuyu örnek üzerinden anlatarak biraz daha detaylı inceleyelim.

Akıllı wifi prizin bağlı olduğu çamaşır makinasını çalıştırabilmesi için gerekli algoritmayı açıklayalım. İlk olarak prizin kullanıcı tarafından çalış yada dur komutu gelip gelmediğini kontrol etmesi gerekir biz buna koşul diyoruz. Priz çalış yada dur komutu aldıktan sonra gerçekleştireceği işe ise işlem diyoruz.

Priz herzaman gelecek emirlere karşı beklemededir ve veri girişi gerçekleştiğinde yani herhangi bir komut prize gönderildiğinde priz bunun hangi koşulu sağladığını kendi içindeki yazılım vasıtasıyla kontrol eder.

Priz: Bir emriniz var mı efendim? (VERİ GİRİŞİ)
Kullanıcı: Çamaşır makinasını çalıştır.
Priz: Bu adam bana çalış komutumu gönderdi yoksa dur komutu acaba yazılıma bakayım (KOŞUL) Hmm çalış demiş
Priz: Çamaşır makinesinin elektriğini açayımda güzelce yıkansın elbiseler (İŞLEM)
Priz: Çamaşır makinesini çalıştırdım efendim (BİTİR)
Kullanıcı: teşekkürler

Bu örnekte kullandığımız değişkenler çalış komutu ve dur komutu olmaktadır. İşlemciler ve sistemler farklı değişken tiplerine göre sürekli veri girişi olup olmadığını tarayarak hazırda beklemektedir. Bir öncekinden farklı bir değişken veri girişi olduğunda akış diyagramı en başa döner ve tekrar aşağıya doğru akar.

Kullanıcı: Vazgeçtim tekrar çamaşır makinesini durdur (VERİ GİRİŞİ)
Priz: Bu emir hangi koşulu sağlıyor acaba? hmmm durdurma şartını sağlıyor (KOŞUL)
Priz: Elektriğini keseyim makinenin (İŞLEM)
Priz: Çamaşır makinesi durduruldu efendim (BİTİR)
Kullanıcı: Saolasın

Umarız anlaşılır bir algoritma yazısı olmuştur. Konuyla ilgili veya ilgisiz herhangi bir sorunuz olursa yorum kısmından sorabilirsiniz

Yapay Zeka Nedir? nasıl işler

Previous article

C# – Nedir? Neler Yapılabilir?

Next article

You may also like

Comments

Bir Cevap Yazın

More in Anasayfa