Drone Nedir? Ne İşe Yarar?
Merhaba arkadaşlar sizlerle paylaşacağım bilgiler yeni güncel teknoloji Drone nedir isterseniz başlayalım:
Drone, uzaktan kumanda aracılığı ile kontrol edilebilen insansız hava aracıdır. Drone’lar ilk olarak 1916 yılında geliştirilmiştir. İlk olarak askeri alanda kullanılmak üzere üretilen Drone’lar, günümüzde birçok kişi tarafından hobi amaçlı kullanılmaktadır.
Askeri alanda kullanılan Drone’lar hobi amaçlı kullanılan Drone’lara göre daha büyük boyutlarda üretilmekte. Askeri alanda keşif amaçlı kullanılan Drone’lar, bomba atma teknolojisine de sahiptirler.
Drone Nerelerde Kullanılır?
Drone’lar çok fazla alanda yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Drone’ların kullanıldığı alanlar aşağıdaki şekildedir.
Enerji : Doğalgaz ve boru hatlarının denetiminde kullanılırlar. Ayrıca insan erişiminin kısıtlı olduğu alanlardaki arızalarda tespit amaçlı olarakta kullanılır.
Medya : Profesyonel kamera taşıyabilen dronelar, dizi ve filmlerde yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu sayede dizi ve filmlerde gökyüzünden çekilmek istenen sahneler daha az maliyetle çekilebilmekte.
Tarım : Teknolojinin gelişmesiyle birlikte droneların kullanım alanları oldukça fazlalaşmıştır. Tarım alanında tarladaki ekinlerin ilaçlanması, sulanması amacıyla kullanılır. Aynı zamanda ekinlerin gelişimini gözlemek için de kullanılabilirler.
Trafik : Yol durumu ve alternatif güzergahlar hakkında bilgi toplamak amacıyla kullanılırlar.
Kargo : Bilindiği üzere kargoların müşteriye ulaşma hızı kargo şirketleri için önemli bir etkendir. Mevcut yöntemlerle kargoları müşteriye ulaştırmak daha uzun sürdüğünden, bazı kargo şirketleri kargolarını dronelar aracılığıyla göndermekteler.
Askeri : Birçok ülkenin ordu envanterinde yer alan Drone’lar, keşif ve saldırı amacıyla kullanılmakta.
Hobi : Belli kurallar çerçevesinde herkes Drone satın alabiliyor. Bazı kullanıcılar hobi olarak Drone uçuruyor ve belli yerlerin fotoğraflarını veya videolarını çekerek vakit geçiriyorlar.
Türkiye’de Drone Kullanım Kuralları
Türkiye’de Drone kullanım kurallarını belirleyen kurum SGHM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü)’dür. Eğer satın aldığınız Drone 500 gramdan daha hafifse kayıt yaptırmadan kullanabilirsiniz. 500 gramdan ağır olan
droneların ise mutlaka SGHM’ne kayıt ettirmeniz gerekmektedir.Drone uçurabilmek için uçuşa yasak olmayan bölgeleri seçmeniz gerekmektedir. SGHM tarafından bildirilen uçuşa yasak bölgeler ise şu şekildedir.
– Havalimanlarının size en yakın pistinden 9 km mesafedeki bölgeler,
– Kalabalık bölgeler,
– Askeri bina ve tesisler, cezaevleri, akaryakıt istasyonları, silah fabrikaları gibi alanlarda Drone uçurmak yasaktır. Bu bölgelerde drone uçuşu yapıldığı tespit edildiği takdirde ceza alabilirsiniz.
Ayrıca 500 gramdan hafif olan Drone’lar da uçuş yasağı olan bölgelerde uçurulamaz.
Fiyat ortalaması:model ve özelliklere değişir
[su_list icon=”icon: check”]
- Yapım kalitesine, malzemesine
- Uçuş performanslarına- uçuş uzaklıklarına ve vakitlerine
- Batarya kalitelerine, şarj sürelerine
- Kameralarına, görüntü kalitelerine
[/su_list]
[su_accordion][su_spoiler title=”Sizler için güncel Drone fiyatlarını listeledim:” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]
Phantom 4 Türkiye Fiyatı: 7800 -7900 TL
DJI Inspire Türkiye Fiyatı: 17.000-24.000 TL
Yuneec Typhoon Q500 Türkiye Fiyatı: 5000 TL
Mavic Pro Türkiye Fiyatı: 5000-5200 TL
GoPro Karma Türkiye Fiyatı: 5200 TL ( Hero 5 Black ile)
Parrot BeBop 2 Türkiye Fiyatı: 2700 TL ( Sky Controller ile birlikte 3700 TL’ yi buluyor)
Hubsan X4 Yutdışı Fiyatı : 45-50 Dolar
Creazy JXD 509W Yurtdışı Fiyatı: 55 Dolar
Syma X5C Türkiye Fiyatı: 300 TL
Blade Nano QX Türkiye Fiyatı: 370-400 TL
[/su_spoiler] [/su_accordion]
Comments