Önceki yazımızda, teknoloji dünyasını ve endüstrileri şekillendiren yazılım trendlerinden bahsetmiştik. Bu yazımızda da daha derine inip kullanılan yazılım trendlerinin arkasındaki itici güç olan programlama dillerinin bağlamından bahsedeceğiz. Kodlama süreçlerinde kullanılan onlarca farklı dil mevcut olmakla birlikte her bir dilin kendi içerisinde farklı dinamiklerinin olduğu rahatlıkla söylenebilir. Her ne kadar kodlama dilleri, benzer çalışma prensiplerine sahip olsalar da her biri teknik anlamda farklı ihtiyaçlara yanıt verir. Bu noktada da yazılım dilleri; bilgisayar tabanlı uygulama geliştirme, web geliştirme, veri tabanı ve sunucu optimizasyonu, nesne tabanlı programlama gibi çözümler sunmaktadırlar.
Tüm bu bilgiler ışığında; 1970’li yıllardan beri farklı metotların ve yenilikçi yaklaşımların ortaya çıktığı programlama dünyasında kullanılan diller de teknolojinin kendisi gibi kapsamlı bir değişimden geçmiştir. Bu değişim kapsamında, köklü kodlama dilleri bir takım güncellemelerle varlığını sürdürmeyi başarırken değişen ekosistemin henüz karşılanmamış ihtiyaçlarına yönelik yenilikçi kodlama dilleri de ortaya çıktı. Günümüzün yazılım dünyasını şekillendiren popüler kodlama dilleri ve onların kullanım işlevleri dendiğinde ise şu başlıklar detaylandırılabilir:
Java ile Çok Amaçlı Projeler Geliştirme Olanağı
Nesne modelli programlama dilleri arasında yer alan Java, 1995’den bu yana varlığını sürdüren bir programlama dilidir. Çok platformlu bir dil olarak kullanılan Java, C++ gibi diğer popüler programlama dilleri ile de entegre çalışma olanakları sağlar. Milyonlarca geliştiricinin öncelikli tercihlerinden biri olan Java dili, aynı işlevselliğini ve popülerliğini günümüzde de sürdürmektedir. Bu noktada Java; özellikle sunucu, istemci ve web tabanlı platformlar için çok amaçlı kullanım opsiyonları sağlar.
Yeni Nesil Kodlama İçin: Python
Her ne kadar Python ilk sürümünü 1991 yılında yayınlamış olsa da günümüze gelene kadar tüm işlevsel özellikleriyle kapsamlı güncellemelerden geçmiştir. Sadece 2019’un değil, tüm zamanların en popüler programlama dillerinden biri olan Python, yeni güncellemeleriyle kullanıcı deneyimini öne çıkarmış ve yazılımcıların kodlama süreçlerini bir tık öteye taşımalarına yardımcı olmuştur. Girintilere dayalı basit söz dizimi, nesne yönelimli geliştirme arayüzü ve modüler çalışma seçenekleri sayesinde Python, işlevsel bir çalışma ortamı sağlar. Bunun yanı sıra, farklı veri formatlarının tek bir proje tekelinde kullanılmasına da olanak veren Pyhton, iş dünyasında popülerliğini günden güne arttırmaya devam etmektedir.
Arayüz Modellemeleri için JQuery ve Reacts.js Yükselişte
JQuery, özellikle web tabanlı projelere odaklanan Javascript uzantılı ve açık kaynak kodlu kütüphane olarak öne çıkar. Reacts.js ise kullanıcı arayüzü oluşturmaya yarayan web tabanlı bir uygulama geliştirme aracı olarak tanımlanır. Web frame work olarak da adlandırılan, web iskeleti oluşturmaya yönelik JQuery ve React.js teknolojileri, dinamik web sitelerinin tasarlanması için kullanılır. Bu noktada, günümüzde web ve uygulama tabanlı birçok projede JQuery ve React.js teknolojileri kullanılmaktadır. Özellikle Facebook tarafından geliştirilen ve entegre kullanım seçenekleri ile Netflix, Yahoo, Khan Academy gibi birçok teknoloji platformu tarafından tercih edilen React.js’in yazılım dünyasını uzunca bir süre domine etmesi beklenmektedir.
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri için MySQL Zirvede
MySQL, veri tabanı yönetim sistemi olarak çok platformlu kullanılabilen bir yazılım teknolojisidir. Bu noktada, kurumsal kullanıcıların veri tabanları üzerinde bir takım komutlarla işlem yapmalarına olanak veren MySQL, işletmelerin dijital bilgi varlıklarını tek bir noktadan kontrol etmelerine yardımcı olur. Bunun yanı sıra MySQL; farklı sunucu altyapıları ve bilgisayar çevre sistemleriyle de uyumlu çalıştığından, en yoğun kullanılan yazılım dillerinden biri olarak öne çıkar.
Google’ın Yeni Atağı: GO Programlama Dili
Yeni nesil programlama dilleri arasında büyük bir atılımla öne çıkan GO, Google mühendisleri tarafından geliştirilen bir kodlama dili olarak tanımlanır. Yazılımcılar arasında kafa karışıklığına sebebiyet vermemek için Golang olarak da adlandırılan GO, öğrenmesi kolay ve işlevsel bir dildir. Bu sayede, piyasaya sürüldüğü 2012 yılından itibaren popülaritesini arttırmış ve günümüzde de en çok kullanılan yazılım dilleri arasında yerini almıştır.
Comments