EMP bombası icat edildikten sonra büyük bir savaş ortaya çıkmış olmamasıdır. Peki savaşlar için bu kadar kritik bir öneme sahip olan EMP bombası nedir? Dilerseniz ilk olarak EMP nedir sorusunu yanıtlayarak yazımıza başlayalım.
EMP nedir
sorusunun en basit yanıtı hiç kuşkusuz, çevresindeki tüm elektronik cihazları bozan geniş bantlı ve yüksek yoğunluklu elektromanyetik patlama olacaktır.
Evet, bir yerde EMP patlatıldığında aklınıza gelebilecek tüm elektronik cihazlar anında bozulur. (Tabi cihazlar çalışır vaziyetteyse) Peki EMP nasıl çalışır. Yani nasıl olursa basit bir elektromanyetik patlama, bir anda arabadan uçağa, cep telefonundan, sokak lambalarına kadar herşeyi bozabilir. Dilerseniz şimdi bu duruma kısaca değinelim.
EMP Nasıl Çalışır
EMP’nin etkisiyle atmosferdeki elektronlar, devrelere sızarak bazı elemanların çalışma karakteristiğinde önemli değişikliklere sebep olurlar. Devre elemanlarının değişen karakteristiği anlık olarak devrenin bozulmasına ve çalışmamasına neden olur.
EMP genel olarak devrelerde bulunan yarı iletkenleri hedef alır. Diyot, transistörve entegre gibi yarı iletken özelliği gösteren elemanlar EMP’lere karşı son derece savunmasız ve zayıftır. Devrenin çalışmasında hayati öneme sahip olan bu elemanların, anahtarlama sekansında ortaya çıkan bir sinyal bozukluğu bile tüm devrenin çalışmasını bozabilir.
İlk EMP ne zaman kullanıldı?
Aslında EMP üzerinde yapılan çalışmalar 1950’li yıllara kadar dayanıyor olsa da, bu teknoloji hakkındaki en detaylı ve somut bilgilere 1962 yılında gerçekleştirilen bir nükleer bomba deneyi sonrasında tesadüfen ulaşılmıştır.
1962 yılında ABD tarafından Johnston Adası’nın yakınlarında gerçekleştirilenStarfish Prime isimli nükleer bomba testinde, EMP üzerine geniş bir bilgi açığı olduğu ortaya çıkmıştır.
Nükleer bombanın patlatılması sonucu ortaya çıkan elektromanyetik patlama, yaklaşık olarak 1400 km uzaklıkta bulunan Hawai’de sokak lambalarının patlamasına, telefon santrallerinin iş görmez hale gelmesine ve çalışır durumda bulunan araçların durmasına neden olmuştur.
Bu elektromanyetik etkinin ortaya çıktığı patlamada 1.4 megaton TNTeşdeğerinde bir bomba yer yüzünden 400 km yüksekte patlatılmıştır.
Bu deney sonucunda ortaya çıkan bilgiler, elektromanyetik patlamaların etki alanı hakkında da bilgiler edinilmesine zemin hazırlamıştır.
Türkiyenin yerli EMP Silahı
EJDERHA Sarfedilebilir Yüksek Gerilim Bombası (EMP)
ASELSAN EJDERHA Sarfedilebilir HPEM Sistemi Lançer ile Atılabilir Yüksek Gerilim Bombası
EJDERHA Yüksek Güçlü Elektromanyetik (HPEM: High Power Electromagnetics) Sistemi ailesi, belirli frekanslarda çok yüksek güçlü elektromanyetik alanlar üreterek, özel tasarımlı antenleriyle bu alanları hedef elektronik devrelerin/cihazların üzerine yöneltilir. Sistemin bu cihazlar üzerinde bastırma, erken patlatma, denetleyicinin sınıflanması,kilitlenme,çalışmanın durması ve devre elemanlarının kalıcı hasar görmesi gibi etkileri vardır.
Sarfedilebilir HPEM sistemi, lançer ile atılabilir bir Yüksek Gerilim Bombasıdır. Yüksek gerilim bombası yüksek frekans ve yüksek güçlü elektromanyetik dalgalar oluşturarak, çok kısa zamanlarda (nanosaniye mertebesi) çok yüksek enerjileri açığa çıkartır.
ASELSAN EJDERHA Sarfedilebilir HPEM Sisteminin kullanım amacı; baskın ve operasyonlarda bina içi, duvar arkası bariyer arkası gibi fiziksel ve elektromanyetik müdahalenin mümkün veya güvenilir olmadığı durumlarda, düşman unsurlarının bulunduğu bölgeye Yüksek Gerilim Bombası atılması ile hedef bölgedeki elektronik devrelerin ve cihazların etkisiz hale getirilmesi sağlanmaktadır.
HPEM in Yüksek Gerilim Bombası, çarpma veya zaman ayarlı olarak kullanılabilmektedir.
Teknik Özellikler
- Kullanım öncesi Şarj : <30 sn
- Etki Alanı : 10 m yarıçapında (EMP etkisi)
- Lançer fırlatma : 25 m
- Ağırlık : <2 kg
Aridoshika.com Silah Teknolojileri Seri olarak gelmesini istiyorsanız Yorum yapınız Teşekkürler
Kaynakça: https://shiftdelete.net/savasa-yon-veren-teknoloji-emp-66162
Comments