Bazı kişilerin Facebook’tan ve özellikle de başkan ve CEO’su Mark Zuckerberg’den memnun olmadıklarını duymuş olabilirsiniz.
Nisan ayında, yıllarca süren skandalların ardından, bir grup Facebook yatırımcısı Zuckerberg’i başkan olarak değiştirmeye çalıştı. Bu teklif ve diğer üç Zuckerberg teklifi , şirketin yıllık hissedar toplantısında vuruldu .
Zuckerberg’i yok etmek için yapılan çağrılar Facebook dışından da geliyor. Gelecek İçin Kar Amacı Gütmeyen Mücadele , aynı hissedar toplantısı sırasında çok görünür bir gösteride kaldırılmasını istedi .
2016 cumhurbaşkanlığı seçiminde Facebook’un rolü ya da özel kullanıcı verisinin yanlış kullanımı için olsun, birçok insanın Zuckerberg’in liderliğinden memnun olmadığı açık. Fakat gerçekte bu konuda ne yapabilirler?
Mashable, aktivistlerin yanı sıra kurumsal yönetim konusunda da uzmanlarla konuştu ve Facebook’u Zuckerberg’in gücünü elinden almaya zorlamak için en azından kısa vadede çok az şey yapılabileceği sonucuna varıldı.
Sebep? Zuckerberg, Bloomberg’e göre , normal hissenin sahibinden 10 kat daha fazla oy veren özel bir paylaşım türünü kontrol ediyor . Hesaplamayı yapın ve Zuckerberg, hissedarların oylarının neredeyse yüzde 60’ını tek başına kontrol ediyor.
Ancak, eğer yeterince insan Facebook’tan bıkmış ve hizmetlerini kullanmayı bırakmışsa, bu teoriyle şirkete bir bakış açısı getirebilir.
Stanford öğretim görevlisi Robert Siegel, “Yalnızca Facebook’taki liderlik ekibi bir kuruluş olarak başarılı olmak için değişmek zorunda olduklarını hissettiğinde değişecektir.” Dedi. “Liderlik, bu konuda çizgiyi tutabildiklerini düşündüğü sürece, yapmaya devam edecekler.”
Yakın gelecekte özellikle muhtemel görünmüyor. Facebook, mevcut yaklaşımına bağlı kalmaktan çok mutlu görünüyor çünkü şirket iyi bir şekilde devam ediyor . Adaş sosyal ağın yanı sıra, Zuckerberg, Instagram ve WhatsApp gibi popüler uygulamaların yanı sıra büyüyen Oculus VR donanım bölümünün de başındaydı.
Başka bir deyişle, hiçbir olumsuz basın, en azından henüz değil, üstteki değişime ilham verecek kadar Facebook’un alt satırına zarar vermedi.
Peki ya hükümet? Büyük teknoloji şirketlerine duyulan güvensizlik, şu an Washington’daki iki partili meselelerden biri – FTC bir süredir gizlilik meseleleri için Facebook’u araştırırken , Kongre bu hafta başlarında Facebook dahil olmak üzere birkaç şirkete antitröst probu başlattı .
Ayrıca, Elizabeth Warren ve Joe Biden dahil olmak üzere Demokratik başkan adayları , en azından Facebook’tan ayrılma fikrini işaret etti. Mashable’in konuştuğu insanlar arasındaki ortak tema, hükümet hareketinin Facebook’ta değişimi zorlamanın en muhtemel yolu olduğuydu.
Ancak, hükümet düzenlemesi en muhtemel sonuç olsa bile, bu her şeyi mümkün kılmaz. NYU profesörü Arun Sundarajan’ın belirttiği gibi, düzenleme tehdidi doğrudan düzenlemenin kendisinden daha güçlü olabilir.
Sundararajan, “Bir devlet kurumunun doğrudan halka açık bir şirketin liderlik yapısını doğrudan değiştirmeye çalışmasının olası olmadığını düşünüyorum.” Dedi. “Şirket içinde düzenleyici baskının kısmen daha demokratik ve daha dengeli bir yönetişim yapısı benimseyerek Facebook tarafından hafifletilebileceği yönünde bir his varsa, bunu bağımsız bir başkan getirmenin yolu olarak görebiliyorum.”
Steve Koepp , kurumsal değerlere ilişkin bir konferans dizisi olan From Day One’ı kurdu , ancak Facebook’un öne çıkması sırasında Time and Fortune’daeditörlük yaptı . Kendisi ve diğer Time çalışanları 2006 yılında Zuckerberg ile bir araya geldi ve daha sonra News Feed’i dergi personeline anlattı.
Koepp, Zuckerberg’in o sırada “açıkça çok tahrik edilen bir adam” olduğunu söyledi. Ancak Koepp, şirketin veri gizliliği ve seçim kapsamındaki değişikliklerden ne kadarının sembolik değil önemli olacağını merak ediyor .
Koepp, “Onu levrekinden vuracak bir şey yok, ama insanlar ona birçok açıdan geliyorlar” dedi. “Bu şeyleri savuşturmak veya önlerinde durmak için oldukça motive oluyor.”
İşler bu noktayı geçerse, Facebook gibi bir şirketin doğrudan devlet düzenlemesinin bu noktada nasıl görüneceği belirsizdir. Sundararajan, muhtemelen Facebook, Instagram ve WhatsApp’ı ayrı şirketlere bölmeyi ya da kullanıcılar için daha güçlü veri gizliliği kurallarının kabul edilmesini önerdi. Burada “sahte haberler” konusu da devreye girebilir.
Şu anda, Facebook’ta yeniden düzenlemeyi amaçlayan birçok aktivist kampanya var. Facebook’tan Özgürlük, FTC’nin Facebook’u yukarıda anlatıldığı şekilde parçalamasını sağlamak ve eş başkan Sarah Miller, FTC ve Kongre gibi baskı kuruluşlarının Zuckerberg’in bu noktada doğrudan kaldırılması çağrısından daha önemli olduğunu söyledi.
Miller, “Burada görev yapmanın, işlerini yapmanın ve buradaki ritmdeki polis olmanın kendi sorumlulukları olduğunu düşünüyoruz” dedi. “Zuckerberg’in gücünün azalmasına kesinlikle itiraz etmemize rağmen, dümende kim olursa olsun, Facebook’un dünyanın en tehlikeli tekellerinden biri olduğunu ve yalnızca hükümetin bunu değiştirme konumunda olduğunu düşünüyoruz.”
Miller ayrıca, tepedeki hesap verebilirliğin şirket kültürünü değiştirmek için “anlamlı” olacağını kabul etti. Kâr amacı gütmeyen Fight For Future , bu yılın başlarında, Facebook’un yıllık hissedarlar toplantısının yapıldığı otelin duvarına “Fire Zuck” ı yansıttığında biraz farklı bir tonda çarptı .
Gelecek İçin Savaş Başkan Vekili Evan Greer, Zuckerberg’in Facebook’tan kurtulmasının dünyayı hastalıklarından kurtarmayacağını itiraf etti, ancak çok daha büyük bir süreç için önemli bir adım olabilir.
Greer, “Mark Zuckerberg’i Facebook’a sokmak, Facebook’ta yanlış olan her şeyi düzeltmeyecek, ancak ilerleme göstermenin bir yolu olacak” dedi. “Bu Silikon Vadisi’ni sihirli bir şekilde değiştirecek ve daha iyi hale getirecek olan gümüş mermi değil, ama bu harika bir ilk adım.”
Hem Miller hem de Greer, aktivistlerin sebat etmesinin ve kamuoyunun Facebook aleyhine kaydırılmasının devletin bu konuda harekete geçmesine zorlayabileceği konusunda hemfikirdi . Şirket hissedarları arasında bile vokal muhalefet var . Ancak, Greer’a göre, en yüksek seviyeden düzenleme kendi başına olmayacak.
Greer, “Bunu yapmak için federal hükümete güveniyor muyum? Hayır,” dedi. “Onlara ulaşmak için cehennem gibi savaşmak için tabandaki internet özgürlüğü hareketine güveniyor muyum?” Kesinlikle. ”
Bazılarına göre, en iyi yol Facebook gibi şirketler içinde demokratik reform yapmak. Sundararajan, Facebook içindeki kişilerin eldeki hassas konulardaki uzmanlık seviyesinin daha yüksek olduğunu ve nihayetinde işleri düzeltmede devlet güçlerinden daha iyi olabileceğini düşünüyordu.
Sundararajan, “Bu noktada akıllı ileriye dönük herhangi bir şirketin, sürveyanstan sansürlemeye, artırılmış gerçeklik ve fikri mülkiyet yoluyla fiziksel alanımızı şekillendirmeye kadar geniş bir alanda hükümete benzer bir güce sahip olduğunu fark edeceklerini düşünüyorum.” dedim. “Bu sorumluluğu benimsemiş olduklarından, halk güveninin koruyucusu ancak uzun vadede, bugünkü yardımsever diktatörlüklerden biraz daha demokratik bir yönetişim yapısına geçtikleri zaman geçerliliğini korudukları için yaşadıklarının farkındalar.”
Greer’e göre, Zuckerberg’in kaldırılması ya da büyük teknolojinin daha büyük düzenlemesiyle mücadele sona ermeyecekti. Bunu “zamanımızın en önemli savaşlarından biri” olarak nitelendirdi, ancak yalnızca konuyu ele almakla kalmayıp doğru olanı yapması gerektiğini vurguladı.
Greer, “Bu dev tekelleri parçalamak zorunda değiliz, aynı zamanda onların yerini almamız da gerekmiyor” dedi. “Şu an sahip olduğumuzun aksine ne tür bir internete sahip olmak istediğimizi nasıl öngörüyoruz?”
Comments