Merhaba arkadaşlar konumuz İşlemciler Bilgisayarın beyni olarak tabir edilebilir donanım parçasıdır gelelim İşlemciler nedir?, Çalışma yapısı nelerdir?,İşlemci Mimarileri nelerdir tam anlamıyla öğreneceğiz.
İşlemci Nedir?
İşlemci, bilgisayarın birimlerinin çalışmasını ve bu birimler arasındaki veri (data) akışını kontrol eden, veri işleme (verileri değerlendirip yeni veriler üretme) görevlerini yerine getiren elektronik aygıttır. İşlemciler proğramların veri trafiklerini işler ve veri üretir yani kodlar yada veriler 0 ve 1 olarak işlenirler.Aslında işlemciler, sadece bilgisayarlarda bulunan bir donanım değildir. Tümelektronik sistemlerde işlemciler bulunur. Örneğin, otomatik çamaşır makinesi, otomatik bulaşık makinesi; fabrikalardaki otomatik cihazlar, televizyon vb neredeyse hayatımızda işimizi kolaylaştıran tüm teknolojik ürünlerde kullanılırlar.
İşlemci yerine mikroişlemci, CPU (sipiu diye okunur – Central Processing Unit ),
MİB (CPU’nun Türkçe karşılığı – Merkezi İşlem Birimi), μP (mikro processor-mikro
prosesır diye okunur) isimlerini de sıklıkla kullanıyoruz.
İşlemci = Mikroişlemci = MİB = CPU = μP
Merak ediyorsunuzdur İşlemci nasıl oluşturuldu:1971 yılında Intel firması, binlerce transistörü silikon çip üzerine yerleştirip işlemcinin
boyutlarını küçültmesiyle birlikte daha önce sadece büyük şirketler ve üniversitelerin
kullanabildiği bilgisayarlar iyice küçülmüş ve evlere girmeye başlamıştır.
İşlemciler akan elektrik verilerini hesaplama yapar işlemler bu sinyaller vasıtasıyla gerçekleşir. Devrede elektrik sinyalinin olması “1”, elektrik
sinyalinin olmaması “0” ile ifade edilir. İşlemci bu işlemleri en basit sayma sistemi olan
ikilik düzen yani 0 ve 1 sayılarını kullanarak yapar.
İşlemci Çalışma Yapısı
Mikroişlemciler, açma kapama anahtarı gibi çalışan milyonlarca transistörden oluşmaktadır. Bu anahtarların programlama yapar elektrik sinyalleri bunların üzerinden akar. Bu sinyaller, bilgisayarın yaptığı tüm işleri toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi matematiksel işlemlere oluşturur. İşlemci de bu işlemleri en basit sayma sistemi olan ikilik (binary) düzen yani sadece 0 ve 1 sayılarını kullanarak yapar.
Mikroişlemciler her türlü işi ikilik sayma sistemine dökmüştür. Mesela “Y” harfi ikilik sistemde “1011001” ile ifade edilebildiği gibi ikilik tabandaki üç ayrı sayı grubu ile ifade edilir. Aynı şekilde bir resim yada görüntü kaydı da yine buna benzer ikilik sayı grupları ile ifade edilirler.
Bu sayı grupları üzerinde işlem yapmak için işlemci içerisinde bir takım komut listesinde bir program mevcuttur. Komutlar işlemler iki sayının çıkarılması, toplanması yönünde emir verebildiği gibi klavyeden girilen tercihlere göre bir takım komut satırını atlayıp (şartlı dallanma – conditional branch) diğer komut satırlarını yürütmeye devam edebilir.
CISC (Complex Instruction Set Computer)
1970 yıllında oluşturulmuş işlemci mimarisidir verileri komutlar şeklinde bellekte tutarlar. öncelikle kolay bellek kullanımını sağlayan teknolojidir. CPU üzerinde çalışan programları daha basitleştirir . En önemli özelliği değişken uzunlukta ve karmaşık yapıda olan komutları barındırmasıdır. Böylece bellek tasarrufu sağlanır.
Genelde karmaşık komutlu bilgisayarlarda CISC mimarisi kullanılır ve programların az bellek gerektirdiği sistemlerde tercih edilir.
RISC (Reduced Instruction Set Computer)
Sistemde daha karmaşık olan komutları basitleştirmeye prensibine dayanır.
[su_list icon=”icon: microchip” icon_color=”#e2150b”]
-Bütün komutlar tek bir çevrimde çalıştırılmalıdır.
-Belleğe sadece “Load” ve “Store” komutlarıyla erişilmelidir.
-Bütün icra birimleri donanımdan çalıştırılmalıdır.
[/su_list]
Comments