0

Kullanıcıdan veri alma nedir?

Kullanıcıdan veri alma, sizlerle etkileşim için ekranda sizin girmenizi istediğimiz adınız, telefon numaranız ya da yapılacaklar işler için bir karakter girilmesi ve işlevlerin bu girilen karaktere göre yönlendirilmesi. Peki bunun için biz hangi fonksiyonu kullanıyoruz? Bizler kullanıcıdan veri almak için input() fonksiyonunu kullanıyoruz. Birazdan basit bir program yazarak input() fonksiyonunun kullanımını sizlere göstereceğim arkadaşlar.

İnput() fonksiyonu ile kullanıcıdan bir veri girmesini isteyelim, örneğin ismini girmesini isteyelim;

Bunu biraz daha açalım ve farklı örnekler yapalım.

Gördüğünüz gibi sayıları String(karakter) türünde algıladığı için toplamak yerine yan yana yazdırmaktadır. peki bizler bunu nasıl toplama şekilde yaparız? hemen bunu da örneklerle size göstereceğim.

input fonksiyonunu yazmadan önce başına int yani integer (tam sayı) değişkenini atarsak input’a girilecek değeri de tam sayı olarak algılar. Bu konu variable (değişkenler) konusuna girmektedir bunu ilerleyen bloglarımızda ele alacağız.
Bir detaya daha deyinmem gerekirse bu örneğimde topla diye ayrı bir komut satırı açtım ve o komutu da print fonksiyonunun içerisine atadım sizler de isterseniz yukarıdaki örnekler gibi yapabilirsin.
input fonksiyonu ile ilgili gösterebileceğim örnekler bunlar arkadaşlar, sizlerde farklı örnekler yaparak deneyebilirsiniz. Şimdi ise type() ve format() fonksiyonları hakkında da sizlere bilgiler vereceğim..

TYPE() FONKSİYONU:

Type fonksiyonu bize bir değerin, değişkenin hangi veri tipine  (string, integer, float, list v.s) ait olduğunu bize söyler.

class’str’ ”  bize girdiğimiz değerin string(str) türünde olduğunu göstermektedir.
farklı veri tiplerini gösterelim şimdide;

integer, float ve list veri tiplerini de gördük arkadaşlar şimdi de type() formatında tip dönüşümlerine bakacağız.

ilk örneğimizde integer türünden bi veriyi string türüne dönüştürelim.


Gördüğünüz gibi integer türünde olan veriyi yaptığımız işlem ile string türüne dönüşmüştür.

String türündeki verileri de Integer türüne dönüştürebiliyoruz. input fonksiyonunu öğrendiğimize göre küçük bir örnek yapalım.
Daire’nin yarıçapını ve alanını hesaplayan programı yazalım şimdi;

şimdi de input fonksiyonu ile kullanıcıdan aldığımız verileri farklı bir şekilde kullanıcıya iletelim.

 

Bu şekilde yapabilirsiniz, ama bunu format fonksiyonu ile daha kolay şekilde de yapabilirsiniz.

format fonksiyonu ise süslü parantezleri yerine sırasıyla aldığı parametreleri alır ve burada dikkat etmemiz gereken şey; süslü parantez ile format() fonksiyonunun aldığı parametrelerin sıralaması aynı olmak zorunda, eğer sıralama farklı olursa yanlış sonuçlar verecektir.

 

Bu Yazı SiberGazi den onay alınalarak alınmıştır.

Python koşul ifadeleri

Previous article

Python Nedir ?

Next article

You may also like

Comments

Bir Cevap Yazın

More in Anasayfa