0

Teknoloji geliştikçe enerjiye olan ihtiyaç artıyor bilindiği gibi fosilyakıtlar(petrol,kömür,doğalgaz)  çevreyi kirletiyor ve tükenebilir kaynaklar bu yüzden insanoğlu temiz ve sürekli üretilebilir enerji kaynakları için araştırmalar yaptı;

güneş,rüzgar,gelgit,biyoyakıt temiz enerji kaynakları bu yazımda sizlere Biyoyakıt reaktörleri ve çalışma yapısını anlatacağım.

Biyoyakıtlar kısa süre önce yaşamış organizmalar ya da onların metabolik çıktılarından elde edilir. Petrol, kömür gibi doğal yakıtlar ya da nükleer yakıtlardan farklı olarak, yenilenebilir enerji kaynağıdırlar.

Biyoyakıt doğal bitki ve artıklardan elde edilen yanıcı gaz yada sıvı yakıtlardır  mısır,yosun,kolza, buğday, saman, sorgum, pirinç, patates, çavdar, arpa, mısır, şeker pancarı, şeker kamışı, tatlı sorgum ve tütün gibi bitkiler kullanılmaktadır; bu kadar çok üründen biyoyakıt üretilmesi ve yakılınca çevreye fosilyakıt gibi kirletmemesi biyoyakıt(Biyodizel) verimli kılmaktadır yenilenebilir enerji kaynağıdır doğa sahip çıkarsanız Biyoyakıt ülkenizin enerji kaynağını bir kısmını karşılayabilirsiniz.

Biyoyakıtlar, 1. nesil, 2.nesil ve 3. nesil olarak ifade edilen ham maddelerden
üretilmektedir . Jatrofa, badem, arpa, ketencik,hindistan cevizi, yer fıstığı, defne, yulaf, haşhaş, bamyatohumu, kepek, susam, ay çiçeği, 1. nesil hammaddeler, hayvansal yağlar ve yemek atıkları 2. nesil hammaddeler vemikroorganizmalar ise 3. nesil ham maddelerolarak adlandırılmaktadır . Hali hazırda, yağlı bitkilerdenve atık yağlardan üretilen biyoyakıtlar mevcut yakıtihtiyacını karşılayacak potansiyele sahip değilken,mikroalgler yakıt üretimi için umut verici bir ham maddekaynağı olarak görülmektedir.

Biyoyakıt elde etmek üzere yaygın olarak yetiştirilen tarım ürünleri şunlardır

  • Brezilya’da şeker kamışları
  • ABD’de mısır ve soya fasulyesi
  • Avrupa’da keten tohumu ve kolza
  • Asya’da hurma yağı
  • Hindistan’da jatrofa
  • Türkiye’de aspir

 

Reaktör Çalışma Yapısı

Biyoyakıt üretmek çok kolaydır isterseniz evde bile üretebilirsiniz  yemek yapmak için kullandığınız yağlar “Mısır ve Kanola vb” yağlar yanıcı özelliği vardır dizel bir motor sahip araçta biyoyakıtlar araçı çalıştırır .

hayvanlardan elde edilen gübreler fermante edilerek metangazı oluşturulur bir varil yada depoya gübre dökün ve üzerine su ekleyin fermante olur ve metangazı oluşur doğalgaz yerine kullanabilirsiniz  zaten doğalgaz içinde metan bulunur.

şeker içeren her tarım ürününden fermante ederek metanol(Alkol) elde ederek biyoyakıt üretebilirsiniz (dikkat Alkol tüketilmemeli) oluşan alkol metil alkoldür .

Muammer Altunkan
Kto Karatay üniversitesi Tarih 3/4 Cyber security search python Wordpress Design

Python Ddos programı kodlama

Next article

You may also like

Comments

Bir Cevap Yazın

More in Genel