0

print () fonksiyonuna, parametrelere, kaçış dizilerine ve yorum satırına giriş yapacağız.

Print() fonksiyonu nedir?

Print fonksiyonu, python da ekrana çıktı vermek için kullanılan fonksiyondur. Yani ekrana yazdırmak istediğimiz herhangi bir kelimeyi print fonksiyonu ile yazdırabiliriz.

Print() fonksiyonu nasıl kullanılır?

Print fonksiyonu üç farklı şekilde kullanılmaktadır.

  1. Tek tırnak (‘ ‘)
  2. Çift tırnak (“ “)
  3. Ve üç tırnak (“”” “””)

Olarak kullanılmaktadır. Şimdi sizlere birkaç örnek göstereyim.

Tek tırnak;     

 

Çift tırnak;                                                                                                                                                                                                                   

 

Üç tırnak;                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 

Üç farklı kullanım şeklini gösterdim arkadaşlar. Bazılarınızın aklında neden üç farklı kullanımı var? Diye sorular oluşmuştur eminim. Bunu şu şekilde açıklayabiliriz;

 

 

Örnekte gördüğünüz gibi “Syntax error” yani “sözdizimi” hatası verdi bunun sebebi de başlangıçta tek tırnak kullandığımızdan, ayırmak için kullandığımız tek tırnağı bitiş olarak algılayıp, metnin gerisini okuyamadığı için verdiği bir hatadır.  Bunun gibi cümle içerisinde olacak noktalama işaretlerini bitiş olarak algılamaması için Tek, çift, üç tırnak olarak kullanımı vardır.

Şimdi de print fonksiyonunun parametrelerini öğrenelim.

Print fonksiyonunun parametreleri

Parametre nedir? Diyenlerinizi duyuyor gibiyim. Arkadaşlar parametre, fonksiyon bildiriminde, fonksiyona girdi olarak kullanılan değişkenlerin her birine denir.

Fonksiyon: Fonksiyonların görevi, karmaşık işlemleri bir araya toplayarak, bu işlemleri tek adımda yapmamızı sağlamaktır.

 

Sep parametresi:

Sep parametresi, print fonksiyonun arasına herhangi bir değer eklemek için kullanılan bir parametredir.

Örneğin;

gördüğünüz gibi “merhaba” kelimelerinin arasına “dünya” kelimesini de ekledi.

Burada ise araya noktalar koyarak yaptık eğer sep parametresini eklemeseydik çıktı şu şekilde olacaktı;

Kısaca arkadaşlar sizler kelime arasına hangi değeri, kelimeyi eklemek istiyor iseniz onu sep parametresi içerisine yazmanız yeterlidir.

End parametresi;

End parametresi değişkenlerin sonuna eklenecek karakteri ya da karakter dizisini belirler. Sep parametresi kelimelerin arasına ekleme yaparken end parametresi sonuna ekleme yapar.

Örmeğin;

Gördüğünüz gibi “end” parametresi kelimenin sonuna ekleme yapmaktadır.

Yıldız(*) parametresi:

Bu parametrede sep parametresi gibi verilerin arasında işlem yapmayı veya karakter kullanmamızı sağlıyor ama sep parametresinde farklı değişken ve elemanlar arsında sağlıyor bu parametrede ise aynı değişken üzerinde işlem yapmamızı sağlıyor.

Yıldız parametresinde gördüğünüz gibi oluyor bunu sep parametresi ile yaparsak şu şekil olmaktadır;

Şimdilik parametreler bu kadar arkadaşlar. File ve flush parametreleri de var bu parametreler dosyalarla ilgili işlem yapmamızı sağlayan parametrelerdir. Bu parametreleri ilerleyen derslerde anlatacağım şu an anlatmam sizlerin kafasını karıştıracak ve anlamakta zorluk çekmenizi sağlayacaktır.

KAÇIŞ DİZİLERİ

Kaçış dizileri, Python da özel anlam taşıyan işaret veya karakterleri, sahip oldukları bu özel anlam dışında bir amaçla kullanmamızı sağlayan birtakım araçlardır.

  • Ters slash(\);

Ters slash ile cümle içerisinde çift tırnak işareti geçiyorsa, o karakter dizisini tek tırnakla; eğer tek tırnak geçiyorsa da o karakter dizisini çift tırnakla tanımlayarak bu sorunun üstesinden gelebiliyorduk. Ama Kaçış dizilerini kulanarak, mesela içinde çift tırnak geçen karakter dizilerini yine çift tırnakla tanımlayabiliriz. Bunun için de ters salsh’ ı kullanıyoruz.

Ters salsh, uzun cümleleri bölmek için de kullanılır. Mesela;

 

  • \n kaçış dizisi;

Bu dizi ekrana yazdırdığımız herhangi bir kelimeyi alt satıra geçirmek için kullanılır.

 

  • \t kaçış dizisi;

“t” parametresi karakter dizininden sonra sanki “Tab” tuşuna basılmış gibi bir etki oluşturarak sağ tarafında ki ifadeleri sağ yönde itiyor. Hemen örneğine bakalım;

 

  • \a kaçış dizisi;

Bu dizi de bilgisayarınızı açarken, boot edilirken ufak bir “bip” sesi duyarsanız. Bu sistemin test edildiğini belli eder ve bir hata varsa değişik ritimlerde bu “bip” sesi size hatayı bildirir. Ancak bu sesi duymanız için sesi açmanız lazım. Kullanımı ise;

Bu şekildedir. Eğer kafanızı ağrıtmak istiyor iseniz

(“\a” * 5-10-15) şeklinde yazmanız yeterlidir..

Sizlerle önemli olan kaçış dizilerini gördük arkadaşlar. Biraz da yorum satırı nedir onu inceleyelim ne dersiniz? Daha fazla sıkmayacağım sizleri yorum satırını da anlattıktan sonra blog bitecek…

YORUM SATIRI

Bir Yazılımcı iseniz yorum satırı sizin için önemli bir konudur. Nedeni ise yazdığımız kodun bir başkasının anlamasını veya bizim bir başkasının kodunu anlamamızı sağlamaktadır. Öyle zamanlar olur ki geçmişte yazdığınız bir kodu unutabilirsiniz fakat yorum satırı kullanıyor iseniz kendi açıklamanız ile o kodu tekrar hatırlayabilirsiniz. Yorum satırı bir yazılımcı için bu yüzden önemlidir.  Tamam iyi hoş da bu yorum satırını nasıl yapacağız biz diyenler var, duyabiliyorum sizleri.. hemen onu da göstereyim

“#” sembolü koyarak yorum satırını yazmaya başlayabilirsiniz.

Peki iki üç satırlık bir yorum ekleyeceğim hepsine “#” sembolünü mü kullanacağım? Diyorsanız tabiiki de hayır. Onu da şimdi gösteriyorum.

Bu Yazı SiberGazi den onay alınalarak alınmıştır.

Ruby’de Değişken Türleri

Previous article

MakuluLinux Core

Next article

You may also like

Comments

Bir Cevap Yazın

More in Anasayfa