Python IDE’lerini öğreneceğiz ve anaconda kurulumunu yapacağız.
“IDE” ne demek?
IDE (Integrated Development Environment) Türkçe çevirisi ‘Tümleşik Geliştirme Ortamı’ dır.
IDE’ler Bilgisayar yazılımcılarının, yazılımlarını geliştirirken daha kolay şekilde, kütüphaneler kullanarak geliştirebileceği şekilde hazırlanmış (yazılım) ortamlardır.
Sizin için aşağıya birkaç Python IDE’si bırakacağım .
NOT! : Önerilerimin içerisinde en iyi IDE şudur, budur diyemem çünkü herkes kendisine göre değerlendirir.
Bazı Python IDE’leri;
Pycharm;
Pycharm, python için oluşturulmuş bir IDE programıdır. Python piyasasında kullanılan IDE’lerden birisi de Pycharmdır. Bu IDE programı ile çok hızlı ve kolay şekilde projelerinizi geliştirebilirsiniz. Pycharm bütün işletim sistemlerinde çalışılabilir şekilde geliştirilmiştir. Professional ve Community olmak üzere 2 versiyonu bulunmaktadır. Profesyonel sürümü ücretlidir. Öğrencilere 1 yıl boyunca ücretsiz kullanımı bulunmaktadır. Pycharm’a https://www.jetbrains.com/pycharm/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Eclipse;
Eclipse, açık kaynak kodlu ve özgür bir IDE programıdır. Ana odak noktası Java ve Java ile ilişkili teknolojiler olsa da, esnek yapısı sayesinde C ve Python gibi farklı diller için de kullanılmaktadır.
https://www.eclipse.org/downloads/ Eclipse bu link ile ulaşabilirsiniz.
Spyder Python;
Spyder, gelişmiş düzenleme, etkileşimli test, hata ayıklama ve iç gözlem özellikleriyle Python dili için güçlü bir etkileşimli geliştirme ortamıdır. Ek olarak, Spyder, IPython ve NumPy, SciPy veya matplotlib gibi popüler Python kitaplıklarının desteği sayesinde sayısal bir hesaplama ortamıdır.
Jupyter Notebook;
Jupyter Notebook, canlı kod, denklem, görselleştirme ve anlatı metni içeren belgeler oluşturmanıza ve paylaşmanıza izin veren açık kaynaklı bir IDE programıdır. Veri temizleme ve dönüştürme, sayısal simülasyon, istatistiksel modelleme, veri görselleştirme, gibi alanlarda kullanımı daha uygundur.
Atom;
Atom, Github tarafından geliştirilen, açık kaynak kodlu olan kendini “A hackable text editor for the 21st Century” Türkçe çevirisi “21. Yüzyıl için hackable bir metin editörü” olarak tanımlayan bir IDE programıdır. https://atom.io/ bu adresten atom’ a ulaşabilirsiniz.
Benim sizlere önerebileceğim Python IDE programları bunlar arkadaşlar. Jupyter Notebok ve Spyder Python, anaconda kurulumunda hazır olarak bizlere sunulmaktadır. Birazdan sizlerle anaconda kurulumunu yapacağız ve orada hazır olarak geldiğini göreceğiz.
NEDİR BU ANACONDA?
Anaconda, veri bilimi ve benzeri bilimsel uygulamalar için python kullanmak isteyenlere hazırlanmış, bir çok paket programı içeren tümleşik bir python dağıtımıdır. Veri bilimi, yapay zeka vb konularında sıkça kullanılan kütüphanelerin yanı sıra jupyter notebook ve spyder gibi IDE programlarını da içerisinde hazır olarak bulundurur.
Şimdi Anaconda kurulumuna başlıyoruz arkadaşlar. İlk önce https://www.anaconda.com/download/ linke tıklayarak sayfayı açıyoruz.
Site açıldıktan sonra windows için olan Anacondayı seçiyoruz.
Daha sonra bilgisayarınızın kaç bit olduğunu bilmiyor iseniz bilgisayar özelliklerinden, bilgisayarınızın kaç bit olduğuna bakın ona göre 64 Bit veya 32 bit olanı indirin.
Anacondayı indirdikden sonra tıklayıp açın ve ekranda gördüğünüz gibi açılan pencereye “next” diyin.
Daha sonra size bir lisans anlaşması şartlarını sunacaktır program kabul etmezseniz program kurulmayacaktır. “I agree” diyip devam ediyoruz.
Program size kurulum türünü soracaktır burada “All Users” diyoruz “next” diyip yönetici olarak çalıştırıyoruz.
Burada program anaconda’yı kuracağı klasörü göstermektedir size.
Burada anaconda’yı “gelişmiş Python sürümü olarak kayıt et” seçeneğine tıklayıp indiriyoruz.
Kurulum başlamıştır.
Kurulum bittiğinde “next” diyoruz.
Kurulum bitince direkt “Install Microsoft VSCode” ,”next” diyoruz.
“Finish” diyerek programın kurulumunu tamamlıyoruz arkadaşlar.
Anaconda’yı açmak için Windows arama bölümüne “Anaconda Navigator” yazın ve açınız, eğer anaconda navigator bölümü çıkmıyor ise “Anaconda Prompt” yazarsanız karşınıza çıkan ekrana “anaconda-navigator” yazdığınızda da anaconda açılacaktır.
Anacondayı açtığınızda ise karşınıza gördüğünüz gibi Jupyter notebook ve Spyder Python kurulu halde gelecektir.
Bu Yazı SiberGazi den onay alınalarak alınmıştır.
Comments