0

Python da koşul ifadeleri

Koşul ifadeleri, program yazarken en çok başvurulan ifadelerden biridir. Programlama dillerinde koşul ifadelerine kontrol yapıları da denir. Kontrol yapıları, verilen bir şartın gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol ederek duruma göre verilen kodların çalışmasını sağlar. Bu şekilde programın akışına yön verilir. Bu işlemi “if, elif ve else” deyimleri ile gerçekleştiririz. Aslında birçok diğer programlama dilinde “switch-case” deyimi de kullanılıyor. Ancak Python da bu deyim kullanılmaktadır.

Koşul ifadelerinin nasıl kullanıldığından bahsetmeden önce Python daki bir farklılıktan daha bahsetmek istiyorum. Diğer programlama dillerinde çalıştırılacak komutlar süslü parantez”{ }” arasında yazılırken Python da girintileme uygulanır. Girdi miktarının pek bir önemi yoktur; ancak program yazılırken bazı yerlerde “tab” tuşuna basarak, bazı yerlerde de “space” tuşuna basarak girinti vermek hatalara yol açabilir. Python IDE(Integreted Development Environment)’lerinin girinti için bıraktıkları sekme genişliği genellikle 4’tür. Kullanılan metin editörlerine sekme genişliği 4 olarak ayarlanabilir.

İF KOŞULU:

if koşulunun ingilizcedeki anlamı “eğer” demektir. Buradan da anlaşılacağı gibi burada bir koşula bağlı durum belirtiyoruz genel kullanım şekli ise şu şekildedir;

Birazdan örnekler de yaparak kullanımını daha iyi anlayacaksınız.

örneğin;

ekran çıktısında da gördüğünüz gibi if den sonra otomatik olarak girintili bir halde kod yazmamızı sağlıyor peki bunu girintili yapmayıp direkt yazsak nasıl olurdu? onu da hemen örnek ile göstereyim sizlere..wink

Biraz ingilizceniz var ise buradaki hatayı anlayacaksınız, burada verilen hata Söz dizimi hatası yani girintili bir blok yazmamız için bize hata vermiştir.

ELSE KOŞULU:

Else deyimi if koşulunu sağlayan durumlar dışındaki kalan bütün durumları göstermek için kullanılır. Bu yüzden bir koşul belirtmiyoruz bu koşul ifadesinde. Peki biz koşul sağlanmadığı durumlarda işlem gerçekleştirmeyi nasıl yapacağız? Tabiki else deyimi ile yapacağız.

İf-else deyiminin algoritma şeması ve kullanımı;

 

İsterseniz örneklerle else koşuluna da bakalım smiley

Şimdide kullanıcıdan şifresini ve kullanıcı adını girmesini isteyen basit bir program yapalım, şifre ve kullanıcı adı doğru olduğunda sisteme giriş yapan, yanlış olduğunda hata veren bir program olsun.

ELİF KOŞULU:

Bir durumun sağlanması birden fazla koşula bağlıysa eğer bu durum da elif deyimi kullanılır.
kullanımı ise;

  • decision= karar,koşul
  • do something= işlem anlamına gelmektedir.

elif deyiminin algoritma yapısı ve kullanımı yukarıdaki resimde gördüğünüz gibidir arkadaşlar, bunu örnekler ile daha da pekiştireceğiz şimdi;

örnek;

Bu Yazı SiberGazi den onay alınalarak alınmıştır.

Google Stadia

Previous article

kullanıcıdan veri alma nedir?

Next article

You may also like

Comments

Bir Cevap Yazın

More in Anasayfa