Merhaba gelişen teknoloji ile Robotlar Bilim Kurgu filminden Fırlamış gibi gerçek oldu Robotlaşan Dünya yazımda Robotlar hakkında bilgi vereceğim.
Bugüne dek robot nedir sorusuna cevap olarak birçok tanım sunulmuştur. Bunlar arasında en kapsamlı olan birkaçı şöyledir:
Robot , mekanik sistemleri ve bunlarla ilişkili kontrol ve algılama sistemleri ile bilgisayar algoritmalarına bağlı olarak akıllı davranan makinelerdir.
Robot ,yeniden programlanabilen; maddeleri , parçaları, aletleri, programlanmış hareketlerle yapılacak işe göre taşıyan veya işleyen çok fonksiyonlu makinelerdir. “robot institute of america 1979 ”
Robot , bir kaide üzerinde en az bir kol, tutma organları(genellikle pensler, vantuzlar veya elektro mıknatıslar),pnömatik, hidrolik veya elektriksel sensörler ile konumu ve basınç algılayıcıları ile, bilgi işlem organlarıyla donatılmış kontrollü mekanik maniple nedir?.
Robot, bu konuda çalışmalarıyla tanınan Maja Mataric’in yaptığı tanıma göre, ortamdan topladığı verileri dünyası hakkında sahip olduğu bilgiyle sentezleyerek, anlamlı ve amaçlarına yönelik bir şekilde hareket edebilen ve bunu güvenli bir biçimde yapabilen bir makinedir.
Bu tanımların her biri tek bir noktada birleşir. Bir mekanizmanın robot olarak adlandırılabilmesi için dört temel kısmı içermesi gerekir. Bu temel kısımlar; robotun çevresindeki verileri algılayabilmesi için gerekli sensörler (alıcılar), verilerin toplanmasını ve kontrolü sağlayan elektronik devreler, bu sensör verilerini kullanarak robotun amacına uygun matematiksel ve mantıksal işlemler ile karar verme olayının gerçekleşmesini sağlayan bir program (robotun mikrodenetleme yüklenecek algoritma) ve verilen kararlar doğrultusunda gerekli hareketleri gerçekleştirebilecek bir mekanik düzenektir.
[su_button url=”” target=”blank” style=”soft” background=”#3df31e” center=”yes” radius=”0″ icon=”icon: exclamation-triangle” icon_color=”#39eccf” text_shadow=”0px 0px 0px #ded7d7″]PEKİ BU TANIMLARA UYGUN ROBOT YAPILABİLİR Mİ ?[/su_button]
Gerçek anlamda her şeyiyle size ait bir robot yapmak için elektronik, yazılım ve mekanik bilgilerine sahip olmanız gerekir. Bu nedenle robot yapımı zahmetli bir iştir. Eğer robotik ile yeni ilgilenmeye başladıysanız ve ilk robot projeniz için sabırsızlanıyorsanız basit robot uygulamalarıyla başlamanız gerekir. Bunlar ışığa yönelen robot, çizgi izleyen robot ya da engel algılayan robot gibi projeler olabilir.
Robot yapımı konusundsa zor olan taraf elektronik, yazılım ve mekanik konularının hepsine hakim olunması gerekmesidir. Çoğu insan bu üç konudan birinde ya da ikisinde bilgi sahibi olup diğerlerinde yetersiz olabilir. Bu noktada projeniz için destek almanız gerekir. Birçok robot devresi günümüzde elektronik kart halinde satılmaktadır. Bu şekilde robot devresi kurulu elektronik kart halinde alındığında lehim de gerektirmediğinden yeni başlayanlar için daha uygun olacaktır.
Robot devrelerinin yanısıra robot kiti de robotik ile yeni ilgilenenler için eğitici olabilir. Düzgün tasarlanmış robot kitleri kullanan kişiye pek çok şey öğretebilir ve kendi robotunuzu yapmaya biraz daha yaklaşmanızı sağlayacak bir adım olabilir.
Eğer kendi robotunuzu tamamen siz yapmak istiyorsanız, robot tasarımı ve yapımı aşamasında yapmanız gerekenleri sıralamalısınız. Bu sıralamada ilk olarak robotun amacının belirlenmesi yer almalıdır.
[su_button url=”” target=”blank” style=”soft” background=”#3df31e” center=”yes” radius=”0″ icon=”icon: microchip” icon_color=”#1128a9″ text_shadow=”0px 0px 0px #ded7d7″]ROBOTUN TARİHÇESİ NEDİR ?[/su_button]
Otamatik kavramın hayata geçirilmesi 17000 lü yıllar olarak kabul edilmektedir .Dönemin büyük mühendisi ilk programlanabilir robotu yaparak bu alanda öncü oldugunu ispatlanmıştır.
İnsana benzer bir robot 2003 yılında yapıldı.Osako üniversitesi ve Kokara şirketi tarafından robot , japon kadın benzeri ve bir görünüme sahip asistandı , yürüyemen asistan ayakta durabiliyor ve oturabiliyordur.
[su_button target=”blank” style=”flat” background=”#42e904″ size=”4″ center=”yes” radius=”0″ icon=”icon: drupal” icon_color=”#df0a09″ text_shadow=”0px 0px 0px #ded7d7″]Robotların Kullanım Alanı[/su_button]
– Operasyonel Robotlar
Operasyonel robotlar, insanların çalışmasının tehlikeli ya da imkânsız olduğu durumlarda çalışan, genellikle uzaktan kumanda ile kontrol edilen robotlardır. Bu robotlar, yüksek radyasyonun bulunduğu alanlarda, göçük riskinin bulunduğu maden bölgelerde, mayınlı arazilerde veya uzay hakkında araştırma yapmak amacıyla
kullanılmaktadır.
– Tıp ve Sağlık Alanında Robotlar
Tıp ve sağlık alanındaki robotlar, cerrahi operasyonlarda yaygınlıkla kullanılmaktadır. Cerrah elinden daha hassas bir kabiliyete sahip olmaları ve boyutlarının küçük olmasından dolayı hacimli alanlarda işlevsel olmaları önemli bir avantaj sağlar. Ayrıca, fizik tedavi ve rehabilitasyon amacıyla kullanılan robotlarla felçli hastaların tedavilerinde etkili sonuçlar elde edilebilmektedir.
– Eğitim ve Araştırma Alanında Robotlar
Eğitim alanındaki robotlar, fen ve teknoloji, matematik gibi derslerin öğretiminde, zihinsel engelli ve otizmli çocukların eğitiminde, yabancı dil eğitiminde yardımcı öğretici olarak kullanılmaktadır. Her geçen gün yapılan araştırmalar ile duyguların, jest ve mimiklerin gösterilebildiği robotların ilgi çekici ve dinamik olmaları eğitimde daha etkili bir iletişim sağlamaktadır.
– Sibernetikte Robotlar
Sibernetik alanındaki robotlar, hem dış görünüş olarak, hem de yapay zeka sayesinde davranışsal olarak insanlara benzetilmeye çalışılan robotlardır. İnsansı ve sosyal olan bu robotların, gelecekte toplumda daha çok kabul görmeleri, insanlarla etkileşime girmeleri ve basit ev işlerini yapmaya yardımcı olmaları beklenmektedir.
[su_button url=”https://www.aridoshika.com/blog/2018/10/06/otonom-teknolojisi/” target=”blank” style=”flat” background=”#0838f4″ size=”4″ center=”yes” radius=”0″ icon=”icon: car” icon_color=”#df0a09″ text_shadow=”0px 0px 0px #ded7d7″]Tavsiye: Otonom Teknolojisi[/su_button]
Teknoloji ile Kalın Aridoshika.com ile Teknolojik kalın
Comments