0

Sanayi 5.0

Sanayi 4.0’ın ilk kez üretim çevrelerinde ortaya çıkmasından bu yana on yıldan az bir süre geçmiştir, ancak vizyonerler bir sonraki devrimi öngörmektedir – Sanayi5.0. Mevcut devrim, fabrikaların bilişsel bilgi işlemden yararlanan ve bulut sunucularıyla ara bağlantı sağlayan IoT özellikli akıllı tesislere dönüştürülmesini vurguluyorsa, Sanayi 5.0, insan elinin ve zihinlerin endüstriyel çerçeveye dönüşüne odaklanacak şekilde ayarlanmıştır.

 

Sanayi 5.0, insanın ve makinenin, üretim araçlarını ve verimliliğini iyileştirmek için birlikte çalışmanın yollarını bulup buldukları bir devrimdir. Yetenekli, beşinci devrim şimdilerde, şu anda Sanayi 4.0’ın ilkelerini benimseyen şirketler arasında zaten var olabilir. Üreticiler ileri teknolojiler kullanmaya başladıklarında bile, iş gücünün geniş bir bölümünü anında ateşlemiyor ve tamamen bilgisayarlaşıyor.

Bir anlamda, Sanayi 5.0 kavramı, bazı üreticilerin mevcut devrimle ilgili olarak dile getirdiği bazı endişeleri hafifletebilir. Yani, bilişsel bilgi işlem ve siber-makine, insan eline olan ihtiyacı ortadan kaldıracak ve milyonlarca insanı işsiz bırakacaktır. Aksine, Endüstri 4.0, imalat alanında çalışanların yararına olacak şekilde yeniden yapılanan insan görevlerine son verebilir. Makinelerin daha yorucu olmasına özen gösterirken, insanlar daha hafif işleri halledebilir.

Sanayi 4.0 – 5.0

Teknolojik yenilikler giderek daha hızlı hale geldikçe, devrimler önümüzdeki 10 yıl ve sonrasında hızlı bir şekilde birbirini takip edebilir. İlk üç sanayi devrimi onlarca yıl sürecek oylar alırken, bugünün devrimleri sadece endüstri çapında uygulamaların kendini tamamlaması için gerekli olduğu sürece sürer. Bu gelişmelerin hızına baktığımızda, beşinci bir devrimden dördüncüsü çabucak takip etmesi doğaldır.

Sanayi 1.0 – 5.0 Tarihi

Endüstri 1.0 –

Her şey ilk sanayi devrimi ile başladı ya da çoğu tarihçinin “Sanayi Devrimi” olarak adlandırdığı şeydi. Bu, üretimin ana araçlarının insan gücünden makine gücüne geçtiği zamandı.

Buhar ve kömür gibi akaryakıt kaynakları, makine kullanımını daha uygun hale getirdi ve makinelerle üretim fikri hızla yayıldı. Makineler daha hızlı ve daha kolay üretim olanağı sağladı ve her türlü yeni yenilik ve teknolojiyi de mümkün kıldılar.

Endüstri 2.0 – Teknolojik Devrim

İlk Sanayi Devrimi, 1760’lar ve 1840’lar arasındaki dönemi temsil ediyordu. Bu, ikinci sanayi devriminin başladığı yer. Tarihçiler bazen, üstün elektrik teknolojisinin daha büyük üretim ve daha karmaşık makineler sağladığı “Teknolojik Devrim” olarak anılmaktadır.

Endüstri 3.0 – Dijital Devrim

Her ne kadar 1950’leri dünyamızın dijitalleştiği dönem olarak düşünmüyor olsak da, dijital devrimin ilk bilgisayarlarla başladığı yer burasıydı. Bu ilk bilgisayarlar genellikle çok basit, göz kamaştırıcı ve elde edebilecekleri bilgi işlem gücüne göre inanılmaz derecede büyüktü, ama bugün bir dünya için bilgisayar teknolojisi olmadan hayal etmek zor olan bir zemin hazırladılar.

Endüstri 4.0 – Otomasyon Devrimi

Endüstri 4.0’ın savunucuları kavramı, akıllı ev ile benzer şekilde, yani “akıllı fabrikalar” ağından bahseder. Akıllı bir evde, modern bir günlük konutun çeşitli lüks ve güvenlik özellikleri – ışıklar, aletler, alarmlar, saatler – algılama, tarama, programlama belleği, ses ve yüz tanıma gibi dijital yeteneklerle güçlendirilmiştir. Benzer şekilde, Industry 4.0 dördüncü nesil, bilgisayarlı teknolojinin aşağıdaki yeniliklerini fabrika ayarlarına entegre etmektedir:

 

  • Siber fiziksel sistem – bilgisayar tabanlı algoritmalar tarafından çalıştırılan mekanik bir aygıt.
  • Nesnelerin İnterneti (IoT) – bilgisayarlı algılama, tarama ve izleme yetenekleri ile birbirine bağlanmış makine cihazlarının ve araçların birbirine bağlı ağları.
  • Bulut bilişim – site dışı ağ barındırma ve veri yedekleme.
  • Bilişsel hesaplama – yapay zeka kullanan teknolojik platformlar.

 

QR kodu Nedir?

Previous article

SEO Nedir?

Next article

You may also like

Comments

Bir Cevap Yazın