Siber Mevzular
Siber güvenlik meselesi öyle hemen kolaya alınabilecek bir şey olmadığı gibi hemen hemen herkes tarafından kolaya alınan özellikle de işleri Facebook, İnstagram vs gibi sosyal medya ortamlarında hesaplara sızarak yapılan bir takım işler olarak ele alıyor ama ne yazık ki bu işleri yapabilmek için öncesinde sağlam bir sosyal mühendislik ve yeterli sayılabilecek tool – araç – bilgisi gerekmekte.
Peki Yapan Nasıl Yapıyor?
Elbette yapan yapıyor peki ya nasıl? Öncelikle şunu unutmamak gerekli ki bilişim çağında yaşıyoruz ve hemen hemen çoğu insan sosyal medyada kendi hayatlarını kare kare satır satır paylaşıyor; belki de yarım saatlik sosyal mühendislik çoğu hesapların, wifi ağlarının şifrelerini ele veriyor.
Sosyal Mühendislik Mi?
Henüz daha ilk yazımızla aklınızı karıştırmamak adına bu konuya çok değinmeden özet olarak hiçbir okulda öğretilmeyen ve bana kalırsa yeryüzünde herkesin bu konuda bilinçli olmasını istediğimiz konudur kendileri. Daha çok devlet kuruluşlarında ve güvenlik sağlayan şirketlerde yer alan bir mühendislik çeşidi. Çoğu insan bu mühendislik çeşidini insan kandırmaktan ibaret olduklarını sanıyor ancak her şey bundan ibaret değil. Bu sosyal mühendislik mevzusunu bir sonraki yazımızda detaylı olarak bahsedeceğiz. Şimdilik eğer amacınız ne olursa olsun bir siteye bir hesaba bir yere sızmak ise iyi bir sosyal mühendislik çalışmasının şart olduğunu bilmemiz yeterli.
Peki, Ekranlar?
Eğer dizilerde ve filmlerde gördüğünüz ekran şu ise :
bu yazıyı okumaya devam edin ve aşağıda paylaştığımız linke tıklayıp sizde dizilerdeki filmlerdeki o şapkalı hacker olun.
Aslında bu tarz şeylerin yapılmasının nedeni yönetmenin bilgisizliği ya da ilgisizliğinden elbette ki değil. Bu tarz şeylerin yapılmasında ki amaç insanları daha çok bağlamak ve ilgi uyandırmakta. Ancak genellikle gerçekte benzeyen ekran budur
burada görmüş olduğunuz ekran bir arkadaşın wifi ağı hacklemesine yarar sağlayan bir tool -araç-. Çoğu siber güvenlikçi Kali Linux kullanır ve bunu kullanmalarının en büyük sebebi Kali’nin içindeki toollar yani araçlardır.
Kali Linux Nedir?
Kali Linux aslında çok aşina olduğumuz Windows gibi bir işletim sistemi arkadaşlar. Farkları az popüler olması ve tamamı açık kaynaklardan oluşup ücretsiz olmasıdır. İçindeki araçları ve komutlara teker teker yazılarımda değineceğiz.
Comments