İnovasyon ve teknolojiyi en hızlı şekillendiren alanlardan biri olan yazılım dünyası, hayatımızı her anlamıyla etkileyen bir alan. Eğitimden sağlığa, gayrimenkulden turizme kadar tüm endüstriler, yazılım dünyasındaki değişimlerden beslenerek yenilikçi arayüzlerin, uygulamaların, interaktif modellerin kolaylığından faydalanıyor. Her ne kadar işin teknik detaylarına pek kafa yormasak da yazılım dünyasındaki yenilikçi gelişmeler ve trendler, hayatımızı geniş ölçekte şekillendiriyor.
Bunun yanı sıra, günden güne artan dijital penetrasyonun etkisiyle yazılım dünyasındaki uygulamalar da farklı şekillerde evrimleşmeye devam ediyor. Bu doğrultuda her geçen gün, yazılım dünyasında yeni nesil trendler ve yaklaşımlar ortaya çıkıyor. Aralarında sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik gibi sıcak konuların da yer aldığı 2019’un yazılım trendleri arasında dikkat çeken başlıklar ise şu şekilde sıralanıyor:
IoT Teknolojilerinin Durdurulamaz Yükselişi
Açılımı Internet of Things olan IoT kavramı, günlük hayatımızda kullandığımız nesnelerin birbirleriyle iletişim kurmasına olanak veren bir teknoloji olarak tanımlanıyor. IoT teknolojileri sayesinde, ofisimizin aydınlatma sistemi, alarm sensörleri, kamera altyapıları ve hatta mutfak ekipmanları bile ortak bir ağa bağlanabiliyor. Nesneler, bağlı oldukları ortak ağ üzerinden iletişim kurarak ağ katılımcılarına interaktif kullanım seçenekleri sağlıyorlar. Her ne kadar 2010’lu yılların başından beri gündemde olan bir başlık olsa da IoT teknolojileri, gerçek potansiyelini yeni yeni göstermeye başlıyor.
Algılarımızı Zorlayan Bir Deneyim: Karıştırılmış Gerçeklik
Karıştırılmış gerçeklik kavramı, sanal gerçeklik ile arttırılmış gerçeklik teknolojilerinin kombinasyonunu ifade eden bir kavramdır. Yazılım dünyasında “Mixed Reality” şeklinde ifade edilen bu trend, iki disiplinin olanaklarını bir arada kullanmaya odaklanıyor. Arttırılmış gerçekliğin büyüleyici imgelerini sanal gerçeklikle birleştiren Mixed Reality teknolojisi, gerçeklik algılarımızı yeniden şekillendiriyor. Özellikle mobil telefonlarda AR uygulamalarının yaygınlaşmasıyla kapsamını genişleten karma gerçeklik, yakın bir zamanda sanal dünya ile etkileşimimizin temellerini de şekillendireceğe benziyor.
Makine Öğrenmesi Teknolojisi ile Yapay Zeka Odaklı Yazılımlar
Kimileri için korkutucu, kimileri içinse umut vadeden bir teknoloji olan yapay zeka, yazılım dünyasının en önemli itici güçleri arasında yer alıyor. 2019’un yazılım trendleri arasında en sıcak başlıklardan olan yapay zeka odaklı yazılımlar, makine öğrenme teknolojisi ile birlikte kullanılıyor. Makine öğrenmesi teknolojisi sayesinde yapay zeka odaklı yazılımlar, kendi kendilerini geliştirebiliyorlar. Kapsamlı yazılım projelerinde makine öğrenmesi tekniğiyle, proje kapsamındaki hatalar otomatik bir şekilde tespit edilerek yapay zeka tarafından kontrol altına alınabiliyor. Bu da proje genelinde hem iş gücü gereksinimini düşürüyor hem de maliyetleri minimum seviyeye indiriyor.
Siber Güvenlik Uygulamalarının Zenginleşmesi
Bir diğer önemli yazılım trendi de siber güvenlik yazılımları ve uygulamalarının yükselişine odaklanıyor. Özellikle kurumsal dünyada sık sık yaşanan siber güvenlik ihlalleri ve siber saldırılar, şirketlerin ciddi düzeyde zararlar etmesine neden oluyordu. Bahsi geçen zararları minimum seviyeye indirecek yaklaşımların benimsenmesi, şirketlerin veri güvenliğini sağlamasına yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra, siber güvenlik uygulamaları sadece şirketlerin değil kişisel kullanıcıların dijital varlıklarını korumaları kapsamında da büyük avantajlar sağlıyor.
Sürükle Bırak Web Teknolojileri ile Kodsuz Web Geliştirme
Sürükle bırak web teknolojileri, teknik bilgi gereksinimi olmadan kişilerin ya da organizasyonların web tabanlı projeler geliştirmelerine yardım eden uygulamalar olarak öne çıkıyor. Özellikle Wix, WordPress gibi portallar, üst düzey bir kullanıcı deneyimi ve basitleştirilmiş bir arayüz ile kullanıcılarına kod bilgisi olmaksızın web geliştirme imkanı veriyor. Teknik anlamda web yazılım uygulamalarının karmaşıklığı göz önünde bulundurulunca, sürükle bırak web platformlarının kullanıcılara büyük fayda sağladığını kolaylıkla söylenebiliyor.
Blok Zinciri Teknolojileri Bilgi Saklama Metotlarımızı da Şekillendiriyor
Blok zinciri kavramı dendiğinde herkesin aklına öncelikli olarak sanal paralar ve bitcoin gibi teknolojiler geliyor. Evet doğru, blockchain teknolojisi 7’den 70’e herkesin ilgi duyduğu bir sanal para türünü ortaya çıkardı. Fakat aynı şekilde bu teknoloji, bilginin dağılımı ve güvenliğine olan yaklaşımımızı da şekillendiriyor. Blok zinciri kapsamında her bir sanal para birimi, birbiriyle iletişim halinde olan farklı ortamlarda yer alacak şekilde dağıtılıyor. Böylesine bir ortamda en ufak sanal para işlemi, diğer paraların mevcudiyetini de etkiliyor. Bu yaklaşım, özellikle veri tabanı ve sunucu kurulumu gibi alanlarda bilgi güvenliğini sağlamaya yönelik yaklaşımımızı da etkiliyor. Blockchain teknolojisi kapsamında bilginin, tek bir ortam yerine etkileşimi yüksek çoklu ortamlarla entegre edilebileceği bir dünya yaratılmaya çalışılıyor.
Comments