Ölçeği fark etmeksizin tüm markalar sosyal medya platformlarında sesini duyurmaya çalışıyor. Dünya genelinde milyarlarca aktif kullanıcısı olan bu mecralar, kendilerine has dinamiklerle yeni pazarlama kanallarına dönüşüyor. Sosyal medya kullanımının dramatik ölçüde artması “sosyal medya yönetimi” hizmetlerini yaygınlaştırsa da işin aslı bu hizmet tam anlamıyla anlaşılamıyor. Kimileri gönderilerin beğenilerini artırmaya çalışıyor, kimileri videoların izlenme oranlarını… Ancak asıl nokta olan etkileşim ve sosyal medya yönetiminin dönüştürücü etkisi ne yazık ki tam olarak fark edilemiyor. Markalar sosyal medya yönetimi hizmeti aldıklarında satış beklentisine girip bu hizmetin özünü kaçırdıkça sektör doğasından uzaklaşıp sanal zaferler elde etmeye odaklanıyor. Tam da bu noktada “sosyal medya yönetimi ne değildir?” sorusunun yanıtlarının bulunması önem kazanıyor.
Sosyal Medya Yönetimi Gönderi Hazırlamaktan İbaret Değildir
Sektör doğrultusunda önce içerik hazırlanır, sonra görsel tasarlanır. Profilin en sık ziyaret edildiği günler ve zaman dilimleri belirlendikten sonra gönderiler yayımlanır. Firma yetkilileri paylaşımlarının çıktığını görünce derin bir nefes alırken sosyal medya yönetimi yapanlar her şeyin doğru yapıldığı yanılgısına kapılır. En büyük hata da bu noktada yapılır. Sosyal medya yönetimi günü geçirmek için gönderi hazırlanıp paylaşılmasından çok daha fazlasıdır. Hedef kitlenin nabzı tutulmadan, hangi konulara hangi durumlarda reaksiyon gösterdikleri belirlenmeden ve markanın felsefesi yansıtılmadan gerçekleştirilen paylaşımlar müşteri sadakatinin sağlanmasına yardımcı olmayacaktır.
Beğeni Sayılarını Artırmak Tek Hedef Olarak Görülmemeli
Gönderilerin beğenilme sayısı artık ciddi bir metrik olmaktan çıktı. Takipçilerin markalarla etkileşimlerini artıracak stratejilerin önem kazandığı gerçeği, dijital pazarlama uzmanları tarafından sıklıkla dile getiriliyor. Nitekim işin mutfak kısmında da doğrusunun bu olduğu net bir şekilde analiz edilebiliyor. Takipçilerin reaksiyon gösterdiği gönderilerin gücü markaya hem müşteri sadakati hem müşteri memnuniyeti hem de satış olarak geri dönüyor. Sosyal medya yönetimi çalışmaları ile fark yaratabilen markalar da sektörlerinde adını duyurabiliyor.
Sosyal Medya Yönetimi Her Mecrada Bulunmak Değildir
Sosyal medya yönetiminde yapılan en büyük hatalardan biri firmalar için tüm mecralarda profillerin açılması ve bu profillerde aynı paylaşımların yayımlanmasıdır. Tek bir strateji ile her yerde, aynı anda ve aynı şekilde var olmaya çalışmak hedef kitle ile iletişim kurmak olarak yorumlanmamalıdır. Tüm platformların kendilerine has dinamikleri vardır, o platformları tercih eden tüketicilerin öncelikleri de birbirinden farklı olacaktır. Bu nedenledir ki gerçek bir sosyal medya yönetimi stratejisi belirlenmeden günü geçirmeye çalışmak görünmezliğe yol açacaktır.
Comments