Universal Serial Bus kelimelerinin baş harflerinden meydana gelen Türkçe karşılığı Evrensel Seri Veriyolu olan donanım veya aygıtlardır. Usb bellekler günümüzde çoğunlukla veriyi depolamak ve aktarmak için kullanılmakta. Asıl amacı bu kadar basitken usb bellekler ile neler yapılabilir ? Sorusuna yanıt vermek için kollarımızı sıvadık ve karşınızdayız.
1-İşletim Sistemi
İşletim sistemleri usb aygıtlarına yazdırılabilir bu özellik sayesinde bilgisayarınıza özel bir işletim sistemi kurabilir çalıştırabilir ve bilgisayarınızı onarma imkanına sahip olabilirsiniz. Usb’ye yazdırılan canlı işletim sistemleri sayesinde arkanızda veri bırakmadan program ve uygulama çalıştırabilir. Cankurtaran USB adlı makalemizi incelerseniz bu konu hakkında daha fazla fikre sahip olabilirsiniz.
2-Bıos Güncellemeleri
Bilgisayarınız için yayımlanan yeni bıos yazılımını ve sürümünü usb belleğinize aktarıp kolayca güncellenmesini sağlayabilirsiniz. Bıos güncellemeleri tehlikeli bir işlemdir son derece dikkatli olunmalı uzman kişiler tarafından gerçekleştirmesini not etmemizde fayda var.
3-Veri Şifrelemesi
Eğer verilerinizi öylece usb belleğinizde saklamak istemiyorsanız bu kullanım şekli tam size göre. Usb belleğinizi şifrelemek verilerinizi daha korunaklı hale getirip meraklı gözlerin kaymasına neden olmakta. Usb bellekler parola koruması ile kolayca şifrelenebilmekte ancak bu parolanın unutulmaması çok önemlidir yoksa verileriniz saklandığı yerden bir daha çıkarılmayabilir. Usb üreticileri, usb şifreleme yazılımı geliştirmiş ise kullanılması tavsiye edilir fakat çeşitli programlar ile siz yinede usb belleğinizi şifreleyebilirsiniz.
4- Sanal Para Cüzdanı
Sahip olduğunuz sanal paralarınızı ister cebinizde isterseniz şefkat dolu göğsünüzde taşımak artık usb bellek ile mümkün hale getirildi tek yapmanız gereken bu özellikli usb aygıtını satın almak. Sanal paralar her ne kadar dengesiz,güvensiz bir borsaya sahip olsa da bir gün belki sizi milyoner yapabilir 😉
5- Aşı-Antivirüs
Bilgisayarınızda oturum ekranı açılır açılmaz virüsler merhabalar mesajını iletiyorsa usb belleğinizi virüsleri yok edecek bir aşıya çevirebilirsiniz. Yapmanız gereken antivirüs işletim sistemini usb belleğinize yazdırmak. Oturum açılmadan diskinizde virüs taraması yapabilir rahatsız edici böceklerden kurtulabilirsiniz.
6- Veri Hırsızlığı
Usb bellekler göründüğü kadar masum olmayabilir. İçlerinde bulunan yazılım sayesinde otomatik olarak işetim sisteminizde kayıtlı bulunan dosya,parola ve daha fazlasını siz farkına varmadan belleğine depolayabilir. Bu saldırı türü bad usb attack ile isimlendirilmiştir ve hatta dilerseniz bu usbleri satın alabilirsiniz.
7- Anakart Patlatıcı
Adı kadar ürpertici bie usb yarattığı kısa devre veya elektrik şokları ile bilgisayarınızı çöp haline getirebiliyor işin ilginç yanı bu usb belleğe satın alıp sahip olabilirsiniz fakat kullandığınızda bedelini ağır ödeyebilirsiniz. Fakat şuan her bilgisayara hasar vermese bile ani güç kaybına neden oluyor. Bu şok dalgası bilgisayarınızı yok etmese bile arkasında iz bıkarabilir ve donanım parçalarına zarar vererek işlev kaybına neden olabilir.
8- Sanal Ram
Windows Vista’da karşımıza çıkan readyboost tam olarak usb belleğimizi ayırdığımız alan büyüklüğüne göre sanal bir Ram haline getirip sistemin azda olsa performans artışına neden olmaktaydı. Fakat usb aygıtımızın gerçek bir ram gibi çalışmasını beklememek en doğrusu olacak.
Daha akıllara sır erdilemeyecek şekilde usb kullanım şekilleri olabilir nerde ve nasıl kullanacağınız size kalmış 😉
Comments