Bilgisayarınız güç tuşu ile etkileşiminden sonra kendisine bir çok görev yüklenir. İnsanların uykudan uyanması güç olması gibi bilgisayar dünyasında bu durumun aynısı geçerli diyebiliriz. Yavaş boot sorunu bir çok neden ile birlikte karşımıza çıkabilir. Fakat bu sorunu basit bir şekilde çözebileceğimizi umuyorum.
Bu kadar bilgiden sonra bilgisayarımızı boot aşamasında yavaşlatan temel nedenleri sizler için sıralayalım.
- Donanımsal yetersizlikler
- Disk boyutunun %70 ve üzerinde kullanımı
- Başlangıçta çalışan programlar
- Eski Windows kalıntıları
- Günlük yada kullanıma bağlı oluşan çöp dosyalar
- Boyutça büyük dosya ve klasörler
- Parçalanmış disk bölümleri
- Planlanmış görevler
Şeklinde sıralayabiliriz
Çözüm olarak neler yapabileceğimize bir bakalım 🙂
1- Kolay,kesin ve maliyetli bir çözüm istiyorsanız bilgisayarınızın donanımsal parçalarını yükseltmek ile işe başlayabilirsiniz. Yükselteceğiniz her donanım parçası bilgisayarınızı daha güçlü ve kararlı bir hale getirebilir.
Fakat her donanımsal parçayı yükseltirsek zaten yeni bir bilgisayar elde etmiş oluyoruz bu yüzden kritik parça ve parçaları yükseltmek bizim için yeterli olabilir.
Depolama aygıtını değiştirmek ile işe başlayabiliriz.
Disk kapasitesi size uygun olan bir SSD almanızı tavsiye ediyoruz. SSD’ler yüksek hızlı depolama birimleridir. Windows işletim sisteminizi SSD depolama birimine kurabilir bu şekilde boot işlemini hızlandırabilirsiniz.
Bilgisayarınıza uygun SSD aygıtını geniş çaplı bir araştırmadan sonra satın almanızı şiddetle öneriyoruz.
2- Maliyetsiz ve mantığa dayalı yöntemler ile devam edelim 🙂
Eğer depolama birimi kullanımı %70-%80 gibi sınırlarda ise bir bulut hesaba tüm verileriniz yedeklemek daha mantıklı olacaktır böylelikle internet’e eriştiğiniz an kişisel verilerinizi indirebilir yada paylaşabilirsiniz. Ücretsiz bulut depolama servisleri size yardımcı olacaktır. Verilerinizi bulut hesabınıza yükledikten sonra silerek daha çok alan kazanabilirsiniz. Bu durum depolama biriminizi rahatlatacak sistem boot esnasında okunması gereken dosyaların sayısını azaltıp performans sağlayacaktır. Bilgisayarınızdan silinen verileriniz daha sonra bulut hesabınızdan indirebilirsiniz.
3- Başlangıçta çalışan programlara müdahale ederek boot işlemini hızlandırmamız mümkün 🙂
Bunu görev yöneticisi ile halletmemiz mümkün, yapmamız gereken CTRL+ALT+DELETE tuşlarına sırası ile basıp görev yöneticisini açmak yada arama çubuğuna taskmgr yazarak görev yöneticisini çağırabilirsiniz.
Görev yöneticisine ulaştıysanız başlangıç sekmesine tıklatıp devam edin 🙂
Programların üzeri tıkladıktan sonra devre dışı bırak butonuna basıp onları devre dışı bırakabilirsiniz. Sisteme ait programları devre dışı bırakmaktan kaçının.
Sistem yapılandırması uygulaması ile daha detaylı ve etkili taze bir başlangıç elde edebiliriz. Aratma çubuğuna msconfig yazıp ulaşabilirsiniz.
Sistem Yapılandırması uygulaması ile boot işleminde gerçekleşen hizmetleri kontrol edip gereksiz hizmetleri etkisiz hale getireceğiz. Hizmetler sekmesinde Windows’a ait hizmetleri gizlemeyi unutmayın 😉
Burada size gereksiz görünen hizmetleri devre dışı bırakabilirsiniz.
4- Diskte bulunan boş alanları birleştirip verilerin daha hızlı okunmasını sağlayabilirsiniz. Boot esnasında veriler okunurken diskinizde bulunan boş alanların atlanması dosya ve klasörlerin yüklenme hızını arttıracaktır 🙂
Bu işi sizin için Smart Defag programı kolaylıkla halledebilir.
Smart Defag programını indirmek için buraya tıkla
5-Son olarak haftalık bakımınızı yapmayı unutmayın:)
>”Haftalık Bakım Programı”< tıklatıp bilgi alabilirsiniz.
Comments