0

Yapay zekanın geçmişi 1940’lara kadar gidiyor. Turing machine’lerine kadar gidiyor. Diyeceksiniz ki niye şimdiye kadar popüler olmadı? Kullanılıyordu ama bu kadar yaygın değildi. Bunun sebebi bir işlemci güçleri bu kadar kuvvetli değildi. İşlemci güçleri her geçen gün hızla artıyor.

Bir de bu işlemcinin gücünün artıp da işleyebileceği bir veri yoktu. Çünkü yapay zeka dediğimiz şeyin bir tecrübeye dayanması gerekiyor. Nasıl ki insanoğlu kararlarını tecrübesine dayanarak veriyor. Makinanın da elinde bilgi olması gerekiyor. İşte bu Big Data dediğimiz Volume Velocity yani çeşitliliğin artması volume’un artması veri tarafındaki hızın artması ile birlikte bunu işleyecek işlemcilerin de ortaya çıkması ile birlikte yapay zeka daha kullanılabilir bir düzeye geldi. Biz de bu trendi kaçırmıyoruz Test İstanbul adı üstünde test ile ilgili bir organizasyon, bu sene dokuzuncusunu yapacağız. Orada şunu ele alacağız: Yapay zeka yardımı ile test nasıl yapılabilir? Çünkü biz biliyoruz ki artık evet insanların yaptığı testler var bunlar manuel testler olarak geçiyor. Test uzmanlarının otomasyon araçları ile yaptığı testler var bu onların işlerini hızlandırıyor. Ama IT sektöründe artan risk ve artan complexity ile buna cevap verme düzeyimiz giderek açılıyor, edemez duruma geldik.

Burada da gündeme ne geliyor; ‘Madem biz bunu insan gücü ile bir yere kadar kapatabiliyoruz neden yapay zekadan yardım alıp bu testleri onlara yaptırmayalım? Artı onlar sayesinde elimizdeki yazılım hakkında bilgi sahibi olmayalım’ dedik. Bu denenle yazılım testlerinin gündemine doğal olarak tüm sektörlerde olduğu gibi yapay zeka da girmiş durumda.

YAPAY ZEKANIN TEST YAZILIMLARINA ENTEGRE EDİLMESİ İLE NELER DEĞİŞECEK

Test konusunda yapay zekanın yapabileceği baya bir şey var. O anlamda düşük seviye ya da hamaliye olan taraflarda evet bir işsizlik yaratabilir. Ama ben buna bir challenge olarak bakıyorum. Bu test uzmanlarının kendilerini geliştirmesi ve kendilerine yatırım yapması için bir fırsat olacaktır.

Bunu yaparlarsa daha katma değerli işler yapacaklar. Çünkü test uzmanlarının önündeki en büyük sıkıntı çok hamaliyetli işler yapılıyor. Bir de test uzmanlığına başlayan kişinin en büyük derdi şudur: ‘yazılım geliştirmeye geçeyim mi? Programcı olayım mı? proje yöneticisi olayım mı?’ Eğer yapay zeka doğru kullanılabilinirse en azından hamaliye kısmı bertaraf edilip test uzmanlarının daha katma değerli, daha keyif alacakları, daha önlerinin açılacağı işler yapmaları mümkün olacaktır. Bu da sektörü geliştirecektir, memnuniyet düzeyini artıracaktır, test uzmanlarının kredibilitesini artıracaktır.

Bu anlamda ben bunu ekosisteme benzetiyorum. Büyük balık küçük balığı yiyecek, küçük balık da gidip planktonu yiyecek, en sonunda büyük balık ölüyor çürüyor plankton oluyor. Yani bu döngü devam edecektir. Birilerinin ölmesi lazım ki daha sağlam daha kuvvetli birileri oradan canlanarak çıksın. Bu anlamda korkmamak lazım. Yıllardır bu ekosistem nasıl dönüyorsa tüm sektörlerde büyük balık küçük balığı yiyecek.

PEKİ YAPAY ZEKANIN BU ALANA NE ZAMAN ENTEGRE OLACAĞINA DAİR BİR TARİH VEREBİLİR MİSİNİZ?

Tarih değil ama aralıklar verilebilir. Ben 5 ila 10 yıl arasında bir ivmelenme olacağını düşünüyorum. Tahminim yurtdışındaki trendler ile de birlikte bu süre zarfında uygulanmaya başlanacağı yönünde. Zaten tool’lar da kendilerini bu yönde geliştiriyor. İşte test otomasyon tool’u dediğimiz yazılımla var testi daha kolay daha etkili yapabileceğimiz yazılımlar var. Bu anlamda kas gücü geliştirmeye başladılar çünkü ellerinde data oluşmaya başladı. Mesela 10 yıllık tool’un elinde acayip bir veri bankası oluştu. Bunlar ile birlikte ‘ben bunu yapay zeka ile birlikte nasıl kullanabilirim’e doğru gidiliyor.

www.Ntv.com/

 

Muammer Altunkan
Kto Karatay üniversitesi Tarih 3/4 Cyber security search python Wordpress Design

Sürü Drone Teknolojisi

Previous article

Windows Tor Browser Kullanımı

Next article

You may also like

Comments

Bir Cevap Yazın